Home » Hírek » Erdély » Papp Előd: Tusványos generációkat nevelt fel

Papp Előd: Tusványos generációkat nevelt fel

2014. 4. 16.
Megosztás:

Tusványos nem csupán sikeres rendezvény, hanem egy mára mítosszá vált jelenség, amit a hit tart össze – jelentette ki kedden Kolozsváron Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke.

Papp Előd a Tusványos `25 – szabadegyetem vagy diáktábor? című vitafórumon beszélgetett Székely Istvánnal, az RMDSZ főtitkár-helyettesével. A Bálványos Intézet és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Kolozs megyei szervezete által a kolozsvári Bulgakov kávéházban rendezett vitafórum moderátora Fazakas Imola marosvásárhelyi újságíró volt.

Papp Előd: Tusványos generációkat nevelt fel

Papp Előd, Fazakas Imola, Székely István

Papp és Székely, akik két és fél évtizeddel korábban mindketten jelen voltak az első években Bálványosfürdőn, majd Tusnádfürdőn zajló Tusványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megszületésénél, Tusványos szerepéről, a bálványosi folyamat múltjáról és jövőjéről beszélgetett.

Mint elhangzott, a minden évben hagyományosan július második felében zajló szabadegyetem és diáktábor Tusnádfürdőre költöztetése szükségszerű volt, hiszen az egyre népszerűbbé váló egyhetes rendezvény hamar kinőtte a Bálványosfürdőn rendelkezésre álló infrastruktúrát, így esett a választás az Olt partján fekvő kempingre.

Tusványos egyszerre szabadegyetem és diáktábor, a szabadegyetem része a diáktábornak és fordítva – hangzott el. Papp Előd szerint Tusványos „úgy jó, ahogy van”, hiszen mindenki megtalálhatja a neki tetsző rendezvényeket. Sikerének egyik bizonyítéka az, hogy az évek során szervezett ellenrendezvények sem tudták halványítani népszerűségét, amelynek egyik garanciája a szervező szervezetek megújulási képessége.

„Tusványos mára mítosszá vált, generációkat nevelt fel, az 1990-ben megrendezett első táborozás idején született gyerekek mára felnőttekké váltak” – mondta Papp Előd. A Néppárt elnöke szerint Tusványos lényege a szabad vita és a dialógus, és ennek jegyében zajlott az elmúlt 25 évben minden évben, de arra figyelmeztetett, hogy ugyanakkor a párbeszédnek nagyon egyértelmű határai is vannak: például korrupt politikusokat nem hívnak meg, mert méltatlanok a dialógusra.

„Tusványost a hit tartja össze, a hit a dialógus és a cselekvés erejében, abban, hogy egy napon valami szépre fogunk majd ébredni” – fogalmazott Papp Előd.

Ilyés Szilárd, a szervező Bálványos Intézet vezetője elmondta, az idei Tusvényos előtt még legalább két hasonló vitafórumot rendeznek a 25 éves évforduló, a számvetés, kiértékelés és emlékezés jegyében. Az első hasonló rendezvényt február elején tartották szintén Kolozsváron, Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke, valamint Németh Zsolt külügyi államtitkár részvételével.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria