Home » Hírek » Országos » Portik Vilmos: nyílt levél Barabás Miklósnak és Soós Zoltánnak

Portik Vilmos: nyílt levél Barabás Miklósnak és Soós Zoltánnak

2015. 9. 1.

MAROSVÁSÁRHELYI ÖSSZMAGYAR ELŐVÁLASZTÁS 2015.

Barabás Miklós és Soós Zoltán jelölttársaim figyelmébe

Tisztelt jelölttársaim! Kedves Miklós! Kedves Zoltán!

Ahogy azt korábban bejelentettük, augusztus 31-e volt a határideje a marosvásárhelyi előválasztáson megméretkező jelöltek jelentkezésére. Ez tegnap lejárt, tehát az előválasztási megmérettetésben hárman maradtunk.

A polgármesterjelölt személyéről szóló előválasztás példaértékű és időszerű is, hiszen annak ellenére, hogy a marosvásárhelyi polgármester egyetlen komoly kihívója minden esetben a magyarság jelöltje volt, az utóbbi három választásnak és az utána kialakult helyzetnek mi csak a veszteseivé váltunk. Többé nem szabad hagynunk, hogy egyetlen párt próbálja kisajátítani a magyar polgármester jelöltséget, s ezzel együtt a megmaradásunkért végzett munkát.

Nyilvánvaló, hogy külön egyik pártnak, szervezetnek a jelöltje sem tud nyerni. Sikeresek csak akkor lehetünk, ha nem egymás ellenében, hanem egy közös cél érdekében dolgozunk mindannyian.

Még tavasszal, az indulási szándékom bejelentésével együtt azt is leszögeztem: ha a marosvásárhelyiek úgy döntenek, hogy engem látnak megfelelőbbnek a magyar polgármester-jelölti feladat ellátására, akkor párthovatartozástól függetlenül MINDEN marosvásárhelyi magyar jelöltje leszek. A jelöltséget csak ilyen formában vállalom.  Magyarán: a törvényes előírások által szabályozott minden magyar párt és támogató szervezet által alkotott választási szövetség (alianță electorală) megkötését látom elengedhetetlennek.

Sajnos indítványozásom nem kapott egyértelmű választ, ezért döntöttem úgy, hogy ismét szólok az ügyben. Közéleti tevékenységem során megtanultam, hogy az embereket nem a párttagság szerint, hanem az elvégzett munka után kell megítélni. A párthovatartozás jelezheti ugyan, hogy néhány fontos elvi kérdésben mit gondolunk a világról, hogy hol kaptunk lehetőséget vagy feladatot a közösségünk szolgálatára, de itt Marosvásárhelyen, a mostani helyzetünkben ez nem szabad fontos legyen!

A feladatunk ugyanis nem az, hogy a pártjaink és szervezeteink elvárásainak tegyünk eleget, hanem az, hogy képesek legyünk kijavítani a megörökölt hibákat. Adott számunkra a lehetőség, hogy hitet és önbizalmat adjunk a marosvásárhelyieknek. Ezt csak akkor tudjuk elérni, ha látják és érzik, hogy értük és velük dolgozunk, illetve ha be tudjuk bizonyítani számukra, hogy valóban ők a fontosak.

Ehhez pedig az első lépés az, hogy legalább mi, az előválasztáson versenyző jelölt-jelöltek világosan beszélünk. Ezért várok egyértelmű választ tőletek ebben kérdésben. A marosvásárhelyiek megérdemlik az őszinte és világos beszédet, tudniuk kell, hogy mindhárman képesek vagyunk-e a vásárhelyi emberek érdekét a tőlünk távol élők, minket kevésbé értők elvárásai elé helyezni?

Itthon vagyunk. Bíznunk kell magunkban!

Portik Vilmos

Jelölt, marosvásárhelyi polgár