Home » Hírek » Országos » Problémák a szelektív hulladékgyűjtés körül

Problémák a szelektív hulladékgyűjtés körül

2019. 4. 17.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott Balázs Attila és Fazakas Péter, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei önkormányzati képviselője. A politikusok meglátása szerint a TEGA közvállalat minden bizonyíték nélkül állít ki emelt díjú számlákat, miközben – véleményük szerint – a szelektív hulladékgyűjtés elmulasztása miatt kiszabott emelt díjú számlák nem másak, mint burkolt áremelések.

Problémák a szelektív hulladékgyűjtés körül

Fazakas Péter rámutatott: egyetértenek a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatával, s azzal is, hogy az azt elmulasztóknak magasabb összeget kelljen befizetniük, ugyanakkor a kivitelezési oldalon problémákat fedeztek fel. Fazakas olyan konkrét esettel kapcsolatos példát is említett, amikor egy polgár összegyűjtötte a papírhulladékot és a pillepalackokat, azokat elvitte a TEGA gyűjtőpontjára, ezért 3 lejes kedvezményt is kapott a havi számlából, de egy 18 lejes felárú számlát is kapott, amiért nem tett ki műanyaghulladékot. „A TEGA székhelyén, egy íróasztalnál ülve nem lehet megállapítani, hogy az állampolgár helyesen járt-e el, s megfelelően helyezte-e ki hulladékát” – hangsúlyozta Fazakas.

„Mi nem a TEGA ellen, hanem az emberek mellett akarunk kiállni. Senki nem szeretné, hogy e gyakorlat visszásságai miatt az emberek elforduljanak a szelektív hulladékgyűjtéstől” – mondta Balázs Attila, majd hozzátette: a mai világban nélkülözhetetlen a szelektív hulladékgyűjtés, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy e folyamat zavartalanul működhessen, s az állampolgárok is felelősségüknek érezzék azt.

A sajtótájékoztató végén a politikusok arra is felhívták a figyelmet, hogy bár sokan anyanyelvükön – magyarul – nyújtottak be panaszt a vállalathoz, onnan mégis román nyelvű választ kaptak. „Felháborító és elfogadhatatlan ez a gyakorlat, s leszögezzük: kötelességük lett volna mindenkinek olyan nyelven választ adni, ahogy a folyamodványokat megkapták” – mondta Balázs Attila.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria