Home » Hírek » Románia » Román–francia botrány a „cigánydinó” miatt

Román–francia botrány a „cigánydinó” miatt

Újabb francia–román konfliktusra szolgáltathat alapot, hogy egy francia és belga paleontológusokból álló kutatócsoport „cigánydinónak” keresztelt egy újonnan felfedezett dinoszauruszfajt, arra hivatkozva, hogy az egy korábban, Romániában felfedezett „unokatestvérére” hasonlít.

román sajtó felháborodottan tudósított arról, hogy a Franciaországban, az Aix-en-Provence régióban fekvő Velaux városa mellett fölfedezett dinónak megtalálói az Atsinganosaurus velauciensis rendszertani nevet adták.

A „cigánydinó” 75 millió évvel ezelőtt, a felső krétakorban élt, és a titanosaurusok – hatalmas termetű növényevő dinoszauruszok – családjába tartozik.

A névadás arra utal, hogy az utóbbi években egyre több gondot okoznak Franciaországban a főleg Romániából bevándorolt romák, akiknek egy része illegális táborokban vert tanyát, és koldulásból vagy lopásból tartotta fenn magát, a francia társadalomban ennek nyomán egyre többen azonosítják Romániát a cigányokkal.

A francia média több ízben is diplomáciai botrányt kavart a cigányok kapcsán Románia rovására elsütött poénjaival: egy televíziós humorista román köszönésként mutatta be a koldusok jellegzetes kéregető mozdulatát, egy másik humoros műsor poénja pedig arról szólt, hogy a francia idegenlégióban szolgált, hősi halált halt romániai cigányt a hősi halottaknak kijáró tiszteletadást követően koporsóban, családjával együtt toloncolnak vissza Romániába.

[Forrás: Krónika]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria