Home » Hírek » Országos » Romániai államelnök-választás – lelkiismereti részvételre és szavazásra szólít az Erdélyi Magyar Néppárt

Romániai államelnök-választás – lelkiismereti részvételre és szavazásra szólít az Erdélyi Magyar Néppárt

2019. 11. 7.
Megosztás:

A romániai elnökválasztási kampányban a magyar közösség nevében induló jelöltet még 30 esztendővel a rendszerváltozás után sem fenyegeti a győzelem reménye. Egy ilyen kampány viszont lehetőség a romániai közbeszéd napirendjére tűzni az erdélyi magyarság fontos ügyeit, amelyeket csak a román társadalom többségének támogatásával lehet rendezni. Ugyanakkor lehetőség arra is, hogy a közös célok érdekében megmozgassanak minél több erdélyi magyar szavazópolgárt, ezáltal mutatva fel a közösség erejét a közös célok mögött.

Az Erdélyi Magyar Néppárt ezért javasolt többpárti és össztársadalmi egyeztetést mind a jelölt személyének, mind az általa képviselt választási program tárgyában. A parlamenti képviselet monopóliumának birtokában ezt az egyeztetést a legnagyobb erdélyi magyar párt ismételten elmulasztotta, kampánya során pedig tetszetősnek látszó, de általános frázisokat puffogtató, a magyar sorskérdéseket szinte teljesen elhallgató üzeneteket adott jelöltje szájába, és eleve lemondott a közösség egy jelentős részének megszólításáról.

Nehéz helyzetben van tehát, aki ezek után egyrészt reálpolitikai megfontolások, másrészt a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról, hogyan szavazzon az államelnök-választás első fordulójában.

Mindezeket figyelembe véve az Erdélyi Magyar Néppárt mind a választásokon való részvételt, mind a szavazást a közösségünk tagjainak lelkiismeretére bízza.

Tesszük ezt abban a reményben, hogy a jövő évi két – a magyar közösség szempontjából sokkal fontosabb – választásig sikerül kialakítani a sikeres szerepléshez elengedhetetlen akcióegységet.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria