Home » Hírek » Erdély » Sánta Imre: Szilágyi bizonyítottan autonómiapárti

Sánta Imre: Szilágyi bizonyítottan autonómiapárti

2014. 8. 24.
Megosztás:

Sánta Imre Sepsiszentgyörgyön jelentette be: támogatja Szilágyi Zsoltot, a Néppárt államelnökjelöltjét, és továbbra is kiáll az erdélyi magyarság érdekeiért.

 Sánta Imre: Szilágyi bizonyítottan autonómiapárti

A vasárnap délben tartott sajtótájékoztatón Sánta visszaemlékezett arra, amikor 2004-ben a Székely Nemzeti Tanács autonómia-tervezetét Szilágyi Zsolt több kollégájával együtt a bukaresti törvényhozás elé vitte. Véleménye szerint mérföldkő volt ez az erdélyi önrendelkezés történetében, s azáltal, hogy Szilágyi felvállalta ennek képviseletét, bizonyította autonómia iránti elkötelezettségét. Sánta Imre arra kérte a székelyföldi választókat, aláírásukkal támogassák az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltjének indulását, és a novemberi voksoláson arra szavazzanak, aki bizonyítottan autonómiapárti.

Szilágyi Zsolt megköszönte Sánta Imre támogatását, és biztosította arról, hogy a választást megelőző kampányban mindent megtesz, hogy a stratégiai fontosságú kérdéseket – mint az autonómia vagy a föderalizmus – a lehető legszélesebb körben képviselni tudja. A Néppárt jelöltjének célja a román közvélemény tájékoztatása, egy olyan konstruktív román-magyar párbeszéd kezdeményezése, mely rávilágít: az önrendelkezés és Románia államszerkezetének átszervezése az itt élő állampolgárok közös érdeke. Szilágyi Zsolt az autonómiát a székelység legitim akaratának nevezte, és erről a Székelyek Nagy Menetelésén több tízezer felvonuló is tanúságot tett. Újságírói kérdésre válaszolva a Néppárt államelnökjelöltje elmondta: az indulásához szükséges támogatói aláírások folyamatosan gyűlnek, a pontosabb számadatokat pedig a későbbiekben nyilvánosságra hozzák.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria