Home » Hírek » Országos » Semjén-Toró találkozó a Néppárt kolozsvári központi székházában

Semjén-Toró találkozó a Néppárt kolozsvári központi székházában

2015. 4. 18.
Megosztás:

Péntek délután az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári székházába tett látogatást Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. A magas rangú vendéget Toró T. Tibor, a Néppárt alelnöke, a párt Országos Stratégiai Bizottságának elnöke fogadta.

A megbeszélésen Semjén Zsolt vázolta a magyar kormány nemzetpolitikai prioritásait, és külön kitért a kárpátaljai magyarság válságos helyzetére. A miniszterelnök-helyettes kihangsúlyozta: az ukrajnai háborús helyzetben még inkább szükségessé vált a kárpátaljai nemzettársaink melletti szolidaritás megerősítése, ezt szolgálja a kormány legutóbbi döntése a kárpátaljai magyar közösség megsegítésére és értékelte a Néppárt és az EMNT erre irányuló konkrét lépéseit is.

Semjén és Toró áttekintették a román-magyar kétoldalú kapcsolatok alakulását, továbbá a romániai belpolitikai helyzetet, külön figyelmet fordítva a román politikai rendszer egészét érintő strukturális változtatások tervezeteire, ebben a kontextusban vizsgálva az erdélyi autonómiatörekvéseket. A miniszterelnök-helyettes elmondta: fontosnak tartja a romániai magyar politikai szervezetek összefogását azokban a kérdésekben, amelyekben eredményt csak közösen lehet elérni, és a Néppárt Stratégiai Bizottságának elnökével számba vették az együttműködés különböző módozatait, lehetőségeit és esélyeit, kiemelve ennek jelentőségét Marosvásárhelyen, ahol a három magyar politikai szervezet – a marosvásárhelyi magyarság minél szélesebb köreinek bevonásával – közösen készül előválasztást szervezni a magyar koalíciós polgármester-jelölt személyének kiválasztása érdekében.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria