Home » Hírek » Országos » Sepsiszentgyörgy: tanulmány készült az árvíz-megelőzési intézkedésekről

Sepsiszentgyörgy: tanulmány készült az árvíz-megelőzési intézkedésekről

2019. 2. 23.
Megosztás:

Vetítéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott Sepsiszentgyörgyön Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt helyi önkormányzati képviselője az árvíz-megelőzési intézkedésekről. A politikus az eseményen – tényleges összegekre lebontott – megoldási lehetőségeket vázolt fel.

Sepsiszentgyörgy: tanulmány készült az árvíz-megelőzési intézkedésekről

Komoly problémát jelent a váratlanul érkező áradás, s erre a tavalyi év három árvize is példa volt – jelentette ki Bálint József, aki bemutatta a 2010 és 2018 közötti árvizeket, hozzátéve, hogy míg kilenc évvel korábban a helyi tanács azonnal reagált a kialakult helyzetre, tavaly ugyanez már nem volt elmondható.

A Néppárt tanácsosa bemutatójában három fontos területet érintett: az árvízvédelmi intézkedéseket (a gáterősítéseket, a partvédelmet, a meder-átalakításokat és az állandó ügyeletet), a belvízelvezetést (az átereszeket, a zsilipeket, a nyílt vízelvezető árkokat, valamint az átemelő rendszereket) és a belvárosi esővíz problémáit (a fedett vízelnyelőket, az esővízcsatornákat és a vízelvezető árkokat).

A bemutatóból kiderült: az előtanulmányban 12 problémás, veszélyeztetett helyszínt azonosítottak, valamint felmérték, mennyibe is kerülne ezek orvoslása. A megjelölt helyszínek a következők:

  • Farm utca (az esővíz-elvezetés 68000 lejbe kerül – áfa nélkül);
  • Jókai Mór utca (az esővíz-elvezetés és a vízelvezető árkok 7200 lejbe kerülnek);
  • A Kolcza-gödör árka és az Ipacs-patak (a Szemerja-patakig történő medertakarítás, valamint az átereszek kitakarítása és felügyelete 10000 lejbe kerül);
  • Mikes Kelemen utca (tartállyal ellátott esővízcsatorna szükséges, mely 97000 lejbe kerül);
  • A MOL és a Lidl területe (méretezési problémák merültek fel, s a vizet bevezették az Oltmező utcai vezetékbe, melynek a szükséges 4%-os esése helyett csak 2%-os esése van, ezért a szükséges megoldások 78000 lejbe kerülnek);
  • Gyár utca, Ág utca, Kós Károly út (vízelnyelő kialakítására van szükség, valamint nyitott és fedett esőcsatornákra, zsilipekre, gyűjtőaknákra, szivattyúkra és átereszekre, melyek összesen 535000 lejbe kerülnek);
  • Sepsiszentgyörgy északi kijárata (a szükséges munkálatok itt 200000 lejbe kerülnek);
  • Csíki utca vége, Forrás utca (a szükséges munkálatok 40000 lejbe kerülnek;
  • Kilyénben a Pótsa-kúra előtt (szükségessé vált a korábbi rendszer felújítása, mely 60000 lejbe kerül).

„Mindez 1.5 millió lej értékű beruházást jelent, melyhez hozzátartozik még évenként egy 250 ezer lejes összeg, mely a felügyeletet és a karbantartást fedezné. Ez azt jelenti tehát, hogy 2019-ben és 2020-ban összesen kétmillió lejre lenne szükség, mely a város költségvetésének mindössze 1%-át teszi ki. Meggyőződésünk, hogy ennyit megér a lakosság biztonsága” – hangsúlyozta Bálint József.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria