Home » Hírek » Országos » Siker Székelyudvarhelyen: elsőfokon törvényes a kelengyeprogram

Siker Székelyudvarhelyen: elsőfokon törvényes a kelengyeprogram

2019. 11. 25.
Megosztás:

Örömhírről számolhatott be Lőrincz Edit, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi tanácsosa: a Hargita megyei törvényszék elutasította a prefektus azon keresetét, melyben a néppárti kezdeményezésű kelengyeprogramot akarta megakadályozni.

Mint ismeretes, a Néppárt képviselői még 2017-ben tettek javaslatot a programra, melynek értelmében pénzbeli támogatás járna a – a jogi huzavona miatt immár csak 2019 szeptember 1-je után – született gyermekeknek: az első születés után 500 lej, a második után 650 lej, a harmadik után pedig 800 lej.

Lukácsi Katalin ügyvéd önkéntesen segített a kezdeményezés sikerre vitelében, s az ő segítségével sikerült más jogalapot találva júniusban újabb tanácshatározatot elfogadni, melyet a prefektus ismételten megtámadott. Ezt követően azonban a törvényszék Székelyudvarhely önkormányzatának adott igazat, így november 20-án meghozta ítéletet, mely ellen – az indoklás kiközlésétől számított 15 napig – fellebbezhet még a prefektus.

A kezdeményezés indoklásaként Lőrincz Edit elmondta: mivel a gyermeknevelési támogatás általában hónapokat késik, az alacsony jövedelmű családok számára óriási segítséget jelenthet ezen átmeneti időszakban a kelengyeprogramból származó támogatás. A sajtótájékoztatón elhangzott: azok az anyák részesülhetnek a támogatásban, akik stabil székelyudvarhelyi lakóhellyel és munkahellyel rendelkeznek, Lőrincz Edit pedig ígéretet tett arra vonatkozóan is, hogy úgy módosítják a határozat szövegét, hogy az ne csak a székelyudvarhelyi kórházban született babákra vonatkozzon. A Néppárt önkormányzati képviselője elmondta: bízik benne, hogy a kezdeményezés sikerén felbuzdulva más önkormányzatok is meghonosítják a kelengyeprogramot, s bevezetik e támogatásformát.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria