Home » Hírek » Erdély » Sokasodnak a magyarellenes megnyilvánulások

Sokasodnak a magyarellenes megnyilvánulások

2013. 10. 17.
Megosztás:

Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, valamint Kristófi Kristóf, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót október 17-én a bihari megyeszékhelyen egyes aggasztó jelenségekről és sajátos törekvésekről.

Sokasodnak a magyarellenes megnyilvánulások

Zatykó Gyula, Kristófi Kristóf

A Néppárt partiumi régióelnöke elsőre az utóbbi időben Nagyváradon és Bihar megyében, de az egész Romániában erőteljesebbé vált magyarellenességről, magyarellenes hangulatkeltésről és politikai diskurzusról beszélt, annak okairól és körülményeiről. A posztkommunista központi és helyi hatalom egyértelműen bűnbakokat keres ahhoz a siralmas teljesítményhez, amit az államvezetés és kormányzat a társadalomszervezés és -fejlesztés terén mutat. A korrupt politikai elit inkompetenciáját és álnokságát a többségi szószólók azzal próbálják palástolni, hogy külső és belső „békétlenkedők” ellen hergelik a közállapotokkal elégedetlen lakosságot – mondta Zatykó. A magyar kisebbség jogköveteléseit, autonómiatörekvéseit – amelyek nem új keletűek – például tendenciózuson felkorbácsolt román nacionalizmussal igyekeznek felülírni, a megfélemlítésig menő eszközökkel. Zatykó Gyula kitért röviden arra az alattomos történelemhamisításra, amit Nagyvárad mai elöljárói patronálnak: a város alapítását térben és időben el akarják távolítani I. (Szent) László magyar királytól, múltját és jelenét magyartalanítani szeretnék. A néppárti politikus elsődleges feladatként jelölte meg azt, hogy az erdélyi és partiumi magyar közképviseleti szervezeteknek meg kellene egyezniük egy olyan konkrét cselekvési tervben, amivel ellensúlyozni lehetne a hungarofób megnyilvánulásokat és propagandát.

Kristófi Kristóf a Partium autonómiájáért folytatott aláírásgyűjtés gyakorlati oldalairól beszélt, kitérve az ismeretterjesztés szükségességére is a többségi nemzet felé, majd pedig a Néppárt által szervezett szolidaritási akciót ajánlotta a média figyelmébe: Biharból buszok indulnak azon érdeklődőkkel Budapestre október 23-án, akik a magyar kormányzat mellett kiálló békemeneten szeretnének részt venni. Elmondta azt is, hogy október 27-én hajnalban szintén indítanak autóbuszt bihari magyarokkal, akik a székelyek Berecktől Kökösig tartó nagy menetelésén vesznek majd részt, amit az egységes, önálló, autonóm Székelyföldért szervez a Székely Nemzeti Tanács, egy igen szélesnek ígérkező nemzeti összefogás jegyében.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria