Home » Hírek » Erdély » Soós Sándor: ötvenezer személy regisztrációjában segítettünk eddig

Soós Sándor: ötvenezer személy regisztrációjában segítettünk eddig

2014. 1. 29.
Megosztás:

„Közel 50 ezer embernek segítettünk eddig a regisztráció folyamatában, úgy gondoljuk, hogy az elkövetkező 50 nap alatt további 50 ezer erdélyi magyarnak nyújtunk segítséget” – jelentette ki Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének elnöke szerdán Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján.

Soós Sándor: ötvenezer személy regisztrációjában segítettünk eddig

Soós felhívta a figyelmet, hogy az április 6-i magyarországi választások előtt 15 nappal, azaz március 23-ig lehet regisztrálni, de ahhoz, hogy biztos legyen a regisztráció eljutása és a szavazólap megérkezése, ajánlatos ezt február folyamán megtenni. Erdélyből eddig közel 85 ezer magyar állampolgár jelentkezett be a választási névjegyzékbe, ebből a Néppárt és az EMNT mintegy 50 ezer személyt regisztrált. A regisztráció 10 évre érvényes, és csakis azok vehetnek részt a választásokon, akik időben regisztráltak.

Soós hangsúlyozta, fontos, hogy a levélben szavazás problémamentes legyen, ezért elmagyarázta a folyamatot: a regisztrált polgárok a választás előtt postai úton borítékot kapnak, amely tartalmazza a szavazólapot, az azonosító nyilatkozatot, illetve egy másik borítékot, amelyben a kitöltött lapokat vissza kell küldeni. A lakcímkártya alapján kitöltött nyomtatványokat díjmentesen lehet postázni a mellékelt borítékban, vagy a magyarországi külképviseletekhez kell eljuttatni. Elmondta: abban az esetben, ha valaki a konzulátusra szeretné eljuttatni szavazatát, nem kötelező a borítékot személyesen átadni, akár össze is lehet gyűjteni a küldeményeket. Ezenkívül a külképviseleteken berendezett választási irodában is lehet majd szavazni – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy fontos az azonosító adatok helyessége, hiszen a hibásan kitöltött űrlapok érvénytelenítik a szavazást.

Soós arról is beszélt, hogy az erdélyi történelmi egyházak is aktívan részt vesznek a mozgósításban, az egyházközségekben szervezett regisztrációs- és konzuli napokon olyan polgárokhoz is eljutottak, akiknek nem lett volna lehetősége bejelentkezni a választási névjegyzékbe.

Emlékeztetett, hogy regisztrálni online is lehet, a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a „Belépés Ügyfélkapu nélkül” majd a „Névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása” gombra kattintva. Március 1. után ajánlatosabb az internetes regisztrálás, tette hozzá.

A Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács munkatársai a 0264-308208-as telefonszámon folyamatosan válaszolnak a kérdésekre, és eligazítást nyújtanak mindazoknak, akik elakadtak az űrlapok kitöltésében.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria