Home » Hírek » Erdély » Strasbourgban járt a Minta küldöttsége

Strasbourgban járt a Minta küldöttsége

2014. 5. 14.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete, a Minta is képviselte magát Tőkés László, Erdély európai képviselője meghívására a Strasbourgban megrendezett európai szintű ifjúsági találkozón.

A Minta képviseletében jelen voltak Barcaság, Sepsiszék, Kézdiszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Marosszék, Kolozs, Szatmár és Bihar megyei képviselői.

Strasbourgban járt a Minta küldöttsége

Szórólapozás Strasbourgban

A fiatalok számos programon vettek részt strasbourgi látogatásuk során, ahol Európa 28 országából ötezer fiatal volt jelen. Szó volt a digitális forradalomról, az Európai Unió jövőjéről, az európai értékekről, fiatalok munkanélküliségéről és a fenntartható fejlődésről.

Az autonómiapárti fiatalok ugyanakkor ismertették szóban és háromnyelvű szórólapok segítségével is az erdélyi magyarság önrendelkezési törekvéseit. Az esemény végén a jelenlévők megszavazták a zárójelentést, amely a fiatalok Európai Unió jövőjéről alkotott véleményét tükrözi. Ezt a zárójelentést megszavazták a Minta képviselői is, mivel tartalmazza a kisebbségek hatásosabb védelmét és a nyelvi jogok szavatolását. A zárójelentést megkapja minden EP képviselő.

A csoport tagjai szomorúan vették tudomásul, hogy a jobboldali értékek folyamatosan háttérbe szorulnak szerte Európában és ezért szövetséget kell kötniük a jobboldali erőknek és tenniük kell, hogy megakadályozzák ezt a tendenciát.

Strasbourgban járt a Minta küldöttsége

Tőke Ervin, a Minta elnöke az EP-ben

Jelen kell lenni Európában, hallatni kell a hangunkat, mert csak így közeledhetünk céljaink felé. Az erdélyi magyar közösség jelenleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy Tőkés László, aki eddig is következetesen képviselte az erdélyi magyarok ügyét Európában, most is bejutó helyen szerepel a Fidesz listáján.

Örömmel fogadták, hogy a Kolozsvár Ifjúsági Főváros 2015 terv népszerűsítését hivatott sátor is helyet kapott az ifjúsági faluban az európai parlament előtt, ami az ügy mellett bemutatta Kolozsvár magyar jellegét is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria