Home » Hírek » Országos » Szilágyi a MÁÉRT-en: „A terrorizmus instabilitást, az autonómia stabilitást jelent!”

Szilágyi a MÁÉRT-en: „A terrorizmus instabilitást, az autonómia stabilitást jelent!”

2015. 12. 4.
Megosztás:

Budapesten ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet. A csütörtöki tanácskozáson az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében Szilágyi Zsolt, a párt elnöke szólalt fel, valamint jelen volt Toró T. Tibor, a Néppárt alelnöke, a Stratégiai Bizottság elnöke is, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezetét pedig Tőkés László elnök és Sándor Krisztina ügyvezető elnök képviselték.

„Magyarország és a magyar nemzet csak akkor lehet erős, ha a határon túl élő magyar közösségek is erősek” – kezdte felszólalását Szilágyi Zsolt. A pártelnök a MÁÉRT plenáris ülésén elmondta: nem csak a honosítás folyamata kell prioritást élvezzen, de szükségét látja a magyar állampolgárság tartalommal való feltöltésének is.  

Szilágyi Zsolt a tíz évvel ezelőtt már bemutatott Erdélyi Magyar Alap tervét ajánlotta a MÁÉRT résztvevőinek figyelmébe, azt hangsúlyozva, hogy a megmaradási stratégiák kidolgozása során külön figyelmet kell szentelni nem csak a születési ráta növelésének, hanem az identitásválasztás intézményesítésének is.

A legutóbbi, kézdivásárhelyi, terrorvád kapcsán a Néppárt elnöke elmondta: „Világos, hogy az Európában fennálló terrorveszély ürügyén többen azt szeretnék, ha a demokratikus és békés eszközökkel vitt autonómiaharcot járathatnák le. Éppen ezért kell élesen különválasztani azt a harcot, amit az erdélyi magyar politikusok évtizedek óta képviselnek, s azt, amit Európa ma a terrorveszély kapcsán emleget. Világosan kell látnunk: a terrorizmus instabilitást gerjeszt, az autonómia pedig stabilitást jelent.”

A pártelnök kijelentette: a magyar politika új ajánlatot kell tegyen a vele szomszédos országoknak, úgy, ahogy 25 évvel ezelőtt a francia külpolitika a Balladur-terv kapcsán járt el. „Két- és többoldalú kerekasztalokon kell rendezni a több évtizedes vitákat” – mondta Szilágyi, aki szerint Szerbia felé már megtörtént ez a fajta ajánlattétel azzal a gazdaságfejlesztési csomaggal, amit Magyarország ajánlott fel a Vajdaságnak. „Erdély is készen áll egy hasonló gazdasági csomag fogadására” – mondta a Mikó Imre Tervet példaként említő politikus, majd hozzátette: „Olyan környezetben politizálunk – az Európai Unió és Európában –, ahol a visegrádi országok által képviselt szolidaritás és a térség államainak szolidaritása különös fontossággal bír.”

Szilágyi Zsolt a honosítás kapcsán elmondta: ma már nehezebbnek tűnik az honosítási folyamat elvégzés, hiszen a kezdeti tömeges érdeklődés alább hagyott, s épp ezért látott neki az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a kötelező bevándorlási kvóták elleni aláírásgyűjtésnek. Ennek kapcsán a pártelnök elmondta: értékeink és érdekeink azonosak nem csak a magyarországi testvéreinkkel, de a románsággal is, s ez abban is jól megmutatkozik, hogy románok is – a számukra külön, román nyelven is megszerkesztett petíción – aláírnak a kvóták ellen.

A MÁÉRT ülésén Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke aggodalmát fejezte ki az erdélyi magyar politikusok ellen indított romániai hatósági eljárások miatt. A kormányfő emellett arról is beszélt: külhoni fiatal magyar vállalkozókat segítő programok indulhatnak.

Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodái

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria