Home » Hírek » Országos » Szilágyi: a minél erősebb magyar képviselet a cél

Szilágyi: a minél erősebb magyar képviselet a cél

2016. 1. 15.
Megosztás:

Egy Erdélyi Magyar Szövetség munkanévvel létrehozandó választási pártról beszélt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján. A csütörtöki találkozón a pártelnök elmondta: az erdélyi magyar szavazatok maximalizálásának legjobb eszköze egy ilyen jellegű koalíció létrehozása.

Szilágyi: a minél erősebb magyar képviselet a cél

Mint ismeretes, a Néppárt elnökének kezdeményezésére, Szilágyi Zsolt és Kelemen Hunor még decemberben találkoztak, majd az egyeztetések folytatásában állapodtak meg, melyre még folyó év januárjában sor kerülhet. „A decemberi megbeszélésen az RMDSZ vezetősége azt kérte tőlünk, hogy a vásárhelyi és Maros megyei koalíciós lista fejében ne induljuk az idei évben esedékes parlamenti választásokon. A decemberi tárgyalás nyomán elindult köreinkben egy munka, mely során azt kerestük, miként erősíthetjük a magyar képviseletet. Egyértelműen kell látnunk: nem a vagy-vagy, hanem az is-is megoldásokra van szükségünk” – mondta Szilágyi. A Néppárt elnöke elmondta: olyan stratégiára van szükség, melynek eredményeként a közösség győzhet, s ennek szellemében hoztak létre egy együttműködési keret-megállapodást, mely tervezetet elküldtek az RMDSZ vezetőségének is. Az elkövetkezendő tárgyalások sikere érdekében Szilágyi egyelőre nem árult el minden részletet a tervezetről, de annak főbb irányvonalait ismertette a sajtó jelenlétében. „Alapvető cél az autonómiák megvalósítása, az Erdély-központú politizálás, a pluralizmus elfogadása, valamint a magyar politikum korrupciótól való mihamarabbi megtisztítása. Ugyanakkor javasoljuk az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum újbóli összehívását, az autonómiatörekvések összehangolását, a korrupciós ügyekbe keveredett magyar politikusok tisztségeikből való visszahívását, valamint az állami pénzek elosztására – melyeket jelenleg az RMDSZ kezel – egy olyan intézmény létrehozását, mely pártpolitikai érdekektől függetlenül, átláthatóan és ellenőrizhetően, szakmai szempontok szerint dönt a támogatásokról” – mondta Szilágyi Zsolt.

Annak esélyeit vizsgálva, hogy az erdélyi magyarság miként maximalizálhatja képviseletét az önkormányzati és a parlamenti választások során, a Néppárt elnöke kifejtette: létezik egy jogtechnikai megoldás a politikai koalíció megvalósítására, s ennek esélyeit egy választási párt létrehozásában látja. „Alakítsunk egy ilyen formációt, melyet munkanéven akár Erdélyi Magyar Szövetségnek is nevezhetünk, s mely a három létező erdélyi magyar párt logóit és arculati elemeit használva segíthetne az országos választásokon minél jobb eredményt és erősebb parlamenti képviseletet elérni. Szilágyi ugyanakkor kijelentette: az önkormányzati választások esetében – főképp Kovásznak és Hargita megyékben – vannak olyan területek, ahol a magyar-magyar verseny több eredményt hozhat a választásokon. Ezeken a településeken, a pluralizmus jegyében, a Néppárt elnöke szerint bátran megmérkőzhetnek a különböző pártok jelöltjei, ahol azonban nincs többségben, sőt, bizonyos helyeken már csak szórványban él a magyarság, ott ez a választási párt jelentheti a minél erősebb magyar képviselet biztosítását, hiszen a Néppárt e befogadó és integratív javaslatának köszönhetően minden magyar szavazat egy közös ügyet, az erős magyar képviseletet szolgálná.

Sajtótájékoztatója végén Szilágyi Zsolt elmondta: bíznak benne, hogy az RMDSZ is nyitott lesz javaslatukra, s reméli, hogy a decemberben megkezdett egyeztetések még januárban folytatódnak. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria