Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt a Magyar Unitárius Egyház ünnepi zsinati ülésén

Szilágyi Zsolt a Magyar Unitárius Egyház ünnepi zsinati ülésén

2018. 12. 12.
Megosztás:

December 8-án zajlott a Magyar Unitárius Egyház jubileumi évének zárórendezvénye, az ünnepi zsinati ülés, melyen jelen volt és felszólalt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Szilágyi Zsolt a Magyar Unitárius Egyház ünnepi zsinati ülésén

„Románia uniós csatlakozását megelőzően az erdélyi magyar történelmi egyházak püspökeivel együtt kértük az Európai Unió vezetőitől, hogy tartsák és tartassák tiszteletben a vallásszabadság gondolatát Romániában, s ehhez szorosan kapcsolódva szolgáltassák vissza a kommunisták által elkobzott egyházi ingatlanokat. Már akkor kijelentettük: vissza akarjuk szerezni múltunkat, s meg akarjuk teremteni a valós vallásszabadságot és esélyegyenlőséget, s reménykedő optimistákként bíztunk benne, hogy mindezek kötelező érvényűek lesznek Romániára nézve is” – kezdte felszólalását Szilágyi Zsolt. A Néppárt elnöke hozzátette: azóta világossá vált, hogy a visszaszolgáltatások folyamata elakadt, az egyházi ingatlanokat – ahogy oktatási intézményeinket is – folyamatos támadások érik, s mindez azt jelzi, hogy a vallásszabadság gondolata mind a mai napig nincs tiszteletben tartva Romániában. „Szívből gratulálok a vallásszabadság 450 éves évfordulóját ünneplő Magyar Unitárius Egyháznak, s külön öröm, hogy Budapest már elfogadta azt a határozatot, amely január 13-át a Vallásszabadság Napjává nyilvánította. Bukarest és Brüsszel válasza még várat magára. Gratulálok továbbá a bukaresti parlamentben megszervezett konferenciához is, melyre nagy szükség volt, s melyhez hasonlóra akár negyedévente is igény mutatkoznak. Megfontolandó ugyanakkor, hogy hasonló rendezvényeket a román kormány épületébe is elvigyék, különösen most, amikor Románia uniós elnökségének kezdetéhez érkezünk. Bízunk benne, hogy a román döntéshozók felismerik végre, milyen közös kulturális-történelmi kincseink gazdagítják Erdélyt és Romániát. Személy szerint is azért fogok dolgozni, hogy segítve a jubileumi évről készített kiállítás létrehozóit, az anyagot – Brüsszel után – Romába is el tudjuk juttatni” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt.

Beszéde végén a Néppárt elnöke elmondta: a 450 évvel ezelőtt meghozott határozatnak máig érvényes üzenete van, s az isteni szeretet átsugárzása érezhető ki belőle. „A vallásszabadság gondolata nem a vagy-vagy logikáján, a kizárólagosságon és a kiszorítás szándékán nyugszik, hanem az is-is logikáját követve hirdeti a vallási jogokat, s a sokféleségben is meglévő összetartozást. Isten, a hit és a nemzet közösségében egyek vagyunk. Isten áldja hát az unitáriusokat, akik példát mutatnak nekünk, hiszen összetartó, nemzetük és egyházuk értékeit tisztelő közösség az övék” – mondta Szilágyi Zsolt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria