Home » Hírek » Erdély » Szilágyi Zsolt a Néppárt államelnökjelöltje

Szilágyi Zsolt a Néppárt államelnökjelöltje

2014. 8. 10.
Megosztás:

Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón ismertette az Erdélyi Magyar Néppárt államelnökjelöltjét. Zakariás Zoltán, a párt alelnöke, az Országos Választmány elnöke elmondta: a szombaton Borzonton összeült választmány Szilágyi Zsoltot kívánja indítani az államelnök-választáson.

Szilágyi Zsolt a Néppárt államelnökjelöltje

Toró T. Tibor, a Néppárt országos elnöke szerint azokat a célokat, melyekért pártja három évvel ezelőtt megalakult, a soron következő választásokon is meg kell jeleníteni. Kiváló lehetőségnek nevezte a kampányt arra, hogy két fontos kérdéskört tematizáljanak. Meglátása szerint a közbeszéd tárgyává kell tenni, hogy erdélyi magyarként, a lojalitásért cserébe, milyen elvárásaink lehetnek a Román állammal szemben, valamint román állampolgárként milyen államszerkezeti reformokat tartunk szükségesnek? A pártelnök szerint e témák megjelenítésére a legmegfelelőbb embert találták meg Szilágyi Zsolt személyében. Szilágyi 1990 óta aktív közéleti szereplő, aki a legfiatalabb parlamenti képviselőként kezdte meg munkáját a rendszerváltás után. 2004-ig a bukaresti törvényhozásban dolgozott – főképp külpolitikai témákkal foglalkozva –, majd a Partiumi Keresztény Egyetemen tanított politológiát, 2007-ben pedig Tőkés László kampányfőnökeként vezette sikerre az akkor függetlenként induló Tőkést. Azóta kabinetfőnökként tevékenykedik az Európai Parlamentben, és aktív szerepet vállalt az Erdélyi Magyar Néppárt megalakításában, melynek alelnöke is. Mivel az elmúlt 25 évben az RMDSZ jelöltjei nem képviselték megfelelően az autonómia ügyét, így Toró T. Tibor meglátása szerint elkerülhetetlen, hogy pártja önálló jelölt indításával pótolja e súlyos hiányosságot. Szilágyi Zsolt személyében garanciát lát arra, hogy olyan jelöltje legyen az erdélyi magyarságnak, aki képes napirenden tartani az önrendelkezés ügyét.

„Megtiszteltetés számomra, hogy az erdélyi magyarságot szolgálhatom.” – kezdte felszólalását Szilágyi. Elmondása szerint már a Néppárt megalakulásakor tisztában voltak azzal, hogy a politika újabb és újabb feladatok elé állítja majd a pártot. Most, amikor egy országos kampány előtt állnak, lépésről-lépésre kell leküzdeniük az akadályokat, így az első kihívás az induláshoz szükséges 200 ezer támogató aláírás megszerzése lesz. A Néppárt alelnöke szerint, noha a román demokrácia egyik problematikus eleme a jelöltállításhoz szükséges túlzottan magas aláírás szám, a párt megyei szervezetei dolgozni akarnak és képesek a szükséges mennyiségű szignó begyűjtésére. Szilágyi Zsolt elmondta: a Néppárt azt tűzte ki céljául, hogy az Európában ismert és bevált autonómiaformák mintájára, intézményes keretet biztosítson az erdélyi magyar önrendelkezés számára. A kampány során is központi kérdés lesz az autonómia ügye, de legalább akkora hangsúlyt kívánnak fektetni a többség és kisebbség közti érdemi vitára is. Szilágyi szerint szükség van az erdélyi magyarság mozgósítására, és mindenki számára világossá kell tenni: nem másodrangú állampolgárokként, hanem teljes jogú, adófizető romániai magyarokként vehetünk részt a közélet formálásában.

Az elkövetkező időszakban sor kerül a Néppárt kampánycsapatának felállítására, országszerte megkezdődnek az aláírásgyűjtések, és hamarosan ismertetik a részletes választási programot is.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria