Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: „A román kormány destabilizálja az országot”

Szilágyi Zsolt: „A román kormány destabilizálja az országot”

2017. 2. 3.
Megosztás:

Sajtótájékoztatón ismertette a romániai belpolitikai helyzetről megfogalmazott álláspontját Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke. A nagyváradi sajtóeseményen elhangzott: a néppárti vezetők arra kérik szimpatizánsaikat, hogy vegyenek részt az utcai megmozdulásokon.

Szilágyi Zsolt: „A román kormány destabilizálja az országot”

„A Büntető Törvénykönyv módosítása miatt forr az ország. A kormány lépését egyetlen demokratikusan gondolkodó párt sem fogadhatja el. A tegnap ennek szellemében fogalmazott meg az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetősége egy tiltakozást, melyet eljuttattunk a Romániában működő külképviseletekhez is. Nem hagyhatjuk szó nélkül a jogtiprást, hiszen a jelenlegi helyzetben a 27 év alatt kivívott értékeink kerültek veszélybe” – mondta Zatykó Gyula.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke folytatta: a román kormány – intézkedéseivel – destabilizálja az országot. „Bár a PSD-ALDE-RMDSZ kormánykoalíció – a választási eredmények és arányok által biztosított erős legitimitással kezdte meg a kormányzást, szűk egy hónap alatt sikerült majdnem lenullázniuk a kormány politikai tőkéjét. A jogos felháborodást kiváltott BTK és BTK eljárásjog-módosítás tagadja a normalitást, ráadásul szembemegy a választási ígéretekkel is. A normalitás, a demokrácia és a szabadság igénye továbbra is él a román társadalomban és csak ez lehet bármiféle változás alapja” – mondta Szilágyi. A Néppárt elnöke a kialakult helyzet felelőseként Liviu Dragnea PSD-elnök és pártja mellett a jelenlegi kormányt mindenáron támogató képviselőket és szenátorokat nevezte meg, valamint mindazokat a politikusokat, akik a kormányzás lehetőségét „zsákmányjogként” fogják fel.

A kialakult helyzet után három lehetséges forgatókönyv képzelhető el:

a. a jelenlegi kormány kitart a BTK-módosítások mellett és nem mondanak le, ennek következtében pedig nő az instabilitás, a tüntetések folytatódnak, és fennáll a veszélye, hogy az erőszak is jelen  lesz sőt kiterjed a tüntetéseken;  

b. megtalálják a jogi eszközt arra, hogy érvénytelenítsék a módosításokat, de a kormány nem mond le. Ettől a kormány elfogadottsága és tekintélye nem lesz nagyobb, sem külföldön sem belföldön nem lesznek hitelesek.

c. lemond a kormány, mely egy hónappal beiktatása máris ingatag, és érvénytelenítik a két kormányrendeletet, majd új kormány alakul.

„Az első kormánytag, Florin Jianu már lemondott. Ennek a kormánynak meg vannak számlálva a napjai” – mondta Szilágyi Zsolt.

A politikai válság erdélyi magyar vonatkozásairól beszélve a Néppárt elnöke kijelentette: aggasztó, hogy a történtek ellenére az RMDSZ nem vizsgálta felül, hanem továbbra is fenntartja támogatását és része marad a kormányt támogató koalíciónak. „A romániai magyarok nem arra adtak felhatalmazást hogy támogassák a zsákmányrendszert, leállítsák a korrupció ellenes harcot és visszafordítsák az országot a múltba. Politikájukat sajnos jól jellemzi az a tény, hogy múlt héten az első fokon már elítélt Olosz Gergelyt tüntették ki Ezüst Fenyő-díjjal.

A magunk részéről kiállunk a jogállamiság és a demokrácia mellett. Ez a normalitás.” – mondta Szilágyi Zsolt.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria