Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: „A szabadságigény nem lehet nemzetbiztonsági kockázat!”

Szilágyi Zsolt: „A szabadságigény nem lehet nemzetbiztonsági kockázat!”

2016. 7. 21.
Megosztás:

Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, Jose Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának tagja, Harold Amann, a Bajorország Párt sajtófőnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Joanie Willett, a cornwalli Exeteri Egyetem oktatója és Pablo Nuevo Lopez, a barcelónai Abat Oliba Egyetem alkotmányjogi egyetemi tanára tartott előadást a nemzeti önrendelkezés témájában a 27. Tusványoson. Az eseményt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke moderálta.

A kerekasztal-beszélgetésen Szilágyi Zsolt kijelentette: Európa csak akkor lehet erős, ha erős országok és erős régiók szövetségeként működik, a román nemzetnek pedig érdeke lenne a magyar autonómiatörekvések támogatása, hiszen azok nem az ország destabilizálásához, hanem egy erősebb állam létrejöttéhez vezetnek. „A szabadságigény megnyilvánulására nem nemzetbiztonsági kockázatként, hanem lehetőségként és alapvető emberi jogként kellene tekintenie a román államvezetésnek. Nem akarunk eltűnni Európa térképéről, s ezért – megmaradásunk egyetlen lehetőségeként – az önrendelkezés megvalósítását tűztük ki célul. Meggyőződésünk, hogy az Európai Unió felelőssége is a politikai normalitás – így az autonómiatörekvések – segítése, Románia kisebbségpolitikáját pedig jól jellemzi, hogy az önrendelkezésről alig-alig lehet beszélni, az azért küzdőket pedig folyamatosan vegzálják és büntetik” – mondta Szilágyi.

Mint ismeretes, a kerekasztal-beszélgetés nemzetközi meghívottjainak jó része kötődik az Európai Szabad Szövetséghez is, melynek tagja az Erdélyi Magyar Néppárt is.  

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria