Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: „A V4-ek bebizonyították: az együttműködés érdekében felül lehet emelkedni a történelmi sérelmeken”

Szilágyi Zsolt: „A V4-ek bebizonyították: az együttműködés érdekében felül lehet emelkedni a történelmi sérelmeken”

2017. 7. 19.
Megosztás:

„Magyarország, Románia, Közép-Európa a Trump-világban I.”: Közép-Európa – a biztos pont egy bizonytalan világban? címmel szerveztek kerekasztal-beszélgetést a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Lőrincz Csaba sátrában. A külpolitikai témájú beszélgetésen részt vett Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

Szilágyi Zsolt: „A V4-ek bebizonyították: az együttműködés érdekében felül lehet emelkedni a történelmi sérelmeken”

„Donald Trump varsói beszéde is azt mutatja, hogy a globális méreteket öltött politikai korrektség nem mindenható. Ugyanakkor kijelenthető, hogy – bármennyire is próbálják tagadni – vannak életünkben biztos pontok. A hit, a család és a szeretet ezek közé sorolhatóak, s megállapíthatjuk, hogy bennünk, kelet-közép-európaiakban, még erősen élnek ezen értékek. Épp ezért feladatként ránk vár a nyugati civilizáció újraszervezése” – kezdte felszólalását Szilágyi Zsolt. A Néppárt elnöke hozzátette: bár a kezdetekkor sokan lenézték a V4-eket, a szövetség mégis bebizonyította, hogy az együttműködés – mely erdélyi és romániai viszonylatban is szükséges lenne és a régió erősödéséhez vezetne – érdekében felül lehet emelkedni a történelmi sérelmeken. Szilágyi szerint ugyanezt jelzi Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatása is, melyet elemezve esélyt lát a párbeszéd kialakulására, ugyanakkor egyetért Toró T. Tiborra, a Néppárt ügyvezető elnökével abban, hogy az erdélyi magyarság sokkal többet várt a látogatástól.

Felszólalása végén Szilágyi Zsolt gratulált Lengyelországnak a megvalósított Három Tenger Kezdeményezéshez, melynek jelentőségét – a politikus véleménye szerint – az is bizonyítja, hogy Kína és az USA is több figyelmet fordít rá – és ezen keresztül a teljes régióra. Zárszóként a pártelnök hozzátette: reméli, hogy a román és magyar fél őszintén fog tudni beszélni az autonómiáról, az államreformról és a restitúcióról, valamint arra kérte a románság vezetőit, hogy közeledve a 100 éves évfordulóhoz, értékeljék át ezen időszakot és hallják meg az erdélyi magyarság hangját. „Autonómiaigényünket azért hangoztatjuk, mert az önrendelkezés megmaradásunk záloga, erdélyi magyar közösségünk helyzetét tekintve pedig mind a mai napig nem jött létre a történelmi kiegyezés” – mondta Szilágyi.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria