Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: „Az új román miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie elődje kijelentéséért”

Szilágyi Zsolt: „Az új román miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie elődje kijelentéséért”

2018. 1. 16.
Megosztás:

Az új román miniszterelnöknek bocsánatot kell majd kérnie elődje kijelentéséért – nyilatkozta sajtómegkeresésre Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A politikus kijelentette: a Szociáldemokrata Párt (PSD) az egyetlen lehetséges megoldást választotta akkor, amikor elbocsájtotta a kormányzásra alkalmatlan Mihai Tudose miniszterelnököt.

Szilágyi Zsolt: „Az új román miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie elődje kijelentéséért”

„A szociáldemokraták nem csak az országot nem voltak képesek kormányozni, de saját pártjukon belül sem tudtak rendet teremteni. Egy azonban biztos: óvatosnak kell lennünk, mert e mostani esettel is bebizonyosodott, hogy egy ilyen kormány támogatása nehéz helyzetbe hozza az erdélyi magyarságot” – jelentette ki a Néppárt elnöke, majd hozzátette: az új miniszterelnöknek bocsánatot kell kérnie elődje korábbi – akasztásos – kijelentéséért.

„Azért tettünk büntetőfeljelentést Mihai Tudose ellen, mert példa nélkülinek tartjuk azt, hogy egy funkcióban lévő miniszterelnök akasztással fenyegessen egy teljes nemzeti közösséget, azokat a székely embereket, akik büszkék kultúrájukra és használni akarják szimbólumaikat. Ez a fajta megfélemlítési kísérlet tűrhetetlen, ezért világosan ki kell mondanunk: egy demokratikus, a kölcsönös tiszteleten alapuló, Romániában akarunk élni” – hangsúlyozta Szilágyi.

„Tartok tőle, hogy az új miniszterelnökjelölt is foglya lesz annak a nacionalista gondolkodásmódnak, amely eddig is jellemezte a bukaresti elitet, ám immár mindenki számára világos: egyértelmű változásra van szükség a közélet minden területén, s nem csak a neveknek, a politikának is változnia kell” – mondta a Néppárt elnöke, aki az új miniszterelnöktől elvárja, hogy ne utasítsa vissza a román-magyar párbeszédet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria