Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt december 1-ről: „Elvárjuk, hogy Románia tartsa tiszteletben érzéseinket”

Szilágyi Zsolt december 1-ről: „Elvárjuk, hogy Románia tartsa tiszteletben érzéseinket”

2017. 8. 31.
Megosztás:

Pártpolitika fölött állónak nevezte a FUEN európai polgári kezdeményezését Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján. A kezdeményezés kapcsán a pártelnök elmondta: a Néppárt is beszállt az aláírásgyűjtésbe, valamint az Európai Szabad Szövetség (EFA) támogatását is megszerezte, melynek köszönhetően a szervezet 41 tagpártja is segít a szignók gyűjtésében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Néppárt által közösen indított regisztrációs kampány apropóján Szilágyi Zsolt kijelentette: annak a ténynek, hogy a jövő évi anyaországi választás a romániai centenáriumi ünnepségekkel egy időbe lesz, üzenetértéke van, hiszen ez lehetőséget adhat arra, hogy – a pártpolitikán túl – a magyar nemzet egy ügy mentén, közösen cselekedjen és létrejöjjön a határok feletti nemzetegyesítés. 

A román-magyar külügyminiszteri találkozó kapcsán Szilágyi elmondta: üdvözlendő a kolozsvári magyar kulturális intézet létrehozása, valamint a konstruktív román-magyar párbeszéd újraindulása. A Néppárt elnöke hozzátette: a centenárium közeledtével tudatosítani kell annak fontosságát, hogy a térség népei empátiával kell kezeljék egymás történelemszemléletét, s miként senki nem várja el a románságtól, hogy ünnepnapként tekintsenek augusztus 23-ra, úgy az erdélyi magyarságtól sem várható el, hogy december 1-ét ünnepelje. „Tiszteljük Románia történelmét és épp ezért elvárjuk, hogy az állam, melynek megbízható, adófizető állampolgárai vagyunk, szintén tiszteletbe tartsa a mi érzéseinket” – jelentette ki Szilágyi Zsolt. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria