Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: "Ma is harcolnunk kell szabadságunkért"

Szilágyi Zsolt: "Ma is harcolnunk kell szabadságunkért"

2015. 10. 23.
Megosztás:

A Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarában elhelyezett 1956-os emléktáblánál koszorúzott Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke a budapesti forradalom kitörésének emléknapján. 

Szilágyi Zsolt:

Az eseményen, ahol jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, Szilágy elmondta: az 59 évvel ezelőtti eseményeknek Magyarországon nem volt etnikai éle, ellentétben Erdéllyel, ahol szintén számos szabadságra vágyó embert hurcolt meg a román diktatúra erőszak-szervezete. "Joggal kérdezzük, hogy milyen demokráciában élünk, ha mind a mai napig nem rehabilitálták az 56-os események után meghurcolt erdélyieket. A szabadságigény olyan, mint a légszomj: racionálisan nem magyarázható kategória, s e jogos szabadságvágyukért emberek tucatjait zártak börtönbe szűkebb hazánkban is" - emlékeztetett Szilágyi Zsolt. 

Szilágyi Zsolt:

A Néppárt elnöke kitért a október 24-én Erdély-szerte megszervezésre kerülő lármafa-gyújtásra is, melynek során - a Székely Nemzeti Tanáccsal és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen - kivilágítják Székelyföld határait. A politikus kijelentette: ma is harcolnunk kell szabadságunkért, s 56 szellemiségéhez hűen, Székelyföld szabadságvágyát is erőteljesen meg kell jeleníteni a romániai- és nemzetközi közbeszédben. 

Szilágyi Zsolt délután Érmihályfalván emlékezett az 56-os forradalomra és annak áldozataira, valamint megkoszorúzta Sass Kálmán 56-os vértanú emlékoszlopát is.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria