Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: restitúcióról és előválasztásról

Szilágyi Zsolt: restitúcióról és előválasztásról

2015. 4. 9.
Megosztás:

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt a januári néppárti kongresszus óta eltelt időszak eseményeiről, valamint a romániai restitúciós folyamatokról.

Szilágyi Zsolt: restitúcióról és előválasztásról

A Néppárt elnöke elmondta: januári kongresszusuk óta menetrend szerint zajlanak a megyei és helyi tisztújítások, és április 30-ig a párt Önkormányzati Tanácsa és Országos Választmánya élére is új vezetőséget választanak.

A marosvásárhelyi előválasztások ügyében Szilágyi elmondta: üdvözlik a három magyar párt együttműködését, és teljes mértékben támogatják, hogy ez az összefogás legyen a jelöltállítás vezérelve. A Néppárt vezetője kijelentette: az előválasztáson az EMNP is külön jelölt állít, akinek személyét az elkövetkezőkben fogják megnevezni.

A romániai restitúciós folyamatok kapcsán Szilágyi elmondta: Románia szégyene, hogy 25 évvel a rendszerváltás után még mindig nem zárult le a fasiszta és kommunista diktatúrák során elkobzott ingatlanok ügye. „Romániában a tulajdonjog tisztelete minden törvényes garancia ellenére sem áll demokratikus lábakon, holott az nemzetiségtől és hitbéli meggyőződéstől függetlenül mindenkinek kijárna” – jelentette ki a Néppárt elnöke. „Aggasztó és érthetetlen, hogy az eddig visszaszolgáltatott ingatlanok ügyét is fölülvizsgálják a hatóságot. Egyre világosabb, hogy a teljes körű restitúció elmaradása és a Romániában túlburjánzott korrupció kéz a kézben járó jelenségek. Konzultálni fogunk a történelmi egyházak vezetőivel, hogy átfogó képet kapjunk a visszaszolgáltatások jelenlegi helyzetéről, és tájékoztatni fogjuk a nemzetközi szervezeteket, valamint a romániai államelnöki hivatalt e megoldatlan problémáról” – mondta Szilágyi Zsolt.

A sajtótájékoztató végén a Néppárt elnöke bejelentette: csatlakoznak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett segélyakcióhoz, és megtesznek minden tőlük telhetőt a kárpátaljai magyarok megsegítése érdekében.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria