Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: szabadság nélkül elképzelhetetlen az élet

Szilágyi Zsolt: szabadság nélkül elképzelhetetlen az élet

2016. 3. 16.
Megosztás:

Március 15-én Homoródszentpálon, László Jenő tanító és igazgató emléktáblájának avatásán, vett részt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. A politikus ünnepi beszédében kihangsúlyozta: az 1989 után kivívott szabadság felelőséggel is jár, az autonómiaküzdelemre pedig új szabadságharcunkként kell tekintenünk.

Szilágyi Zsolt: szabadság nélkül elképzelhetetlen az élet

„Bárhol is éljenek magyarok a világban, nemzeti ünnepeink – s így március 15-e is – mindig szabadságszeretetünkről szólnak. Miként víz és levegő nélkül, úgy szabadság nélkül is képtelenek vagyunk életben maradni, hisz e legdrágább kincsünk a magyar nemzeti lélek szerves része” – fogalmazott Szilágyi. A Néppárt elnöke kijelentette: az 1989-ben – Tőkés László bátor szerepvállalásával – kivívott szabadság sokaknak csak a több száz tévécsatornát és a bevásárlóközpontok tömött polcait jelenti, s nem ismerik fel azt a felelősséget, mellyel a szabadság nyújtotta lehetőségekkel szemben kell viseltetnünk.

Szilágyi Zsolt: szabadság nélkül elképzelhetetlen az élet

„A félelemben élő és félelemben tartott nép nem lehet szabad. Mikor napjainkban azt tapasztaljuk, hogy Románia államelnöke megfosztja Tőkés Lászlót kitüntetésétől, ezt az értelmetlen félelmet láthatjuk működésben. Egy valamit azonban tudatosítanunk kell: nem lehet szabad az, aki szomszédjától fél, s aki nem ismeri fel, hogy jogos autonómiaköveteléseink nem elvesznek a román demokráciától, hanem pont ellenkezőleg, kiegészíti azt” – mondta Szilágyi Zsolt. Beszéde végén a Néppárt elnöke arra kérte a megjelenteket, hogy ne csüggedjenek a magyar megmaradás szabadságharcában, s függetlenül a politikai hitvallásoktól – a szabadság és autonómia zászlaja alatt – egyesíteni kell a magyar közösség erejét. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria