Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: „Szegényebb lenne Erdély, ha nem lenne az autonómiának gazdája”

Szilágyi Zsolt: „Szegényebb lenne Erdély, ha nem lenne az autonómiának gazdája”

2016. 12. 19.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppart Bihar megyei szervezete december 18-án óévbúcsúztató fogadást tartott Nagyvárad városházának dísztermében.

 Szilágyi Zsolt: „Szegényebb lenne Erdély, ha nem lenne az autonómiának gazdája”

A résztvevőket Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Tőkés László európai parlamenti képviselőnek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökének, az Erdélyi Magyar Néppárt fővédnökének.

Tőkés a mintegy kétszázharminc jelenlévő előtt adott hangot véleményének, miszerint nemcsak óévköszöntőt tartanak, hanem újévköszöntőt is, mert nem csak a múlt, hanem a jövő reményében is találkoztak. A volt temesvári lelkész az erdélyi magyarság útkeresését a bibliai pusztai vándorlás történetével állította párhuzamba, mely szerint az erdélyi magyarság útkeresése 27. esztendejébe lépett, és így jelképesen még 13 év áll a közösség előtt a Kánaán földjére való megérkezésig. „Legnagyobb ellenségünk, mely gátol az előrejutásban, kishitűségünk. Legnagyobb erőnk, hitünk” – mondta Tőkés. Az EMNT elnöke figyelmeztetett: aki nem a pillanatnyi politikai érdek, hanem valós értékek mentén halad, annak nem szabad letérnie arról az útról, melyen 27 évvel ezelőtt elindult. „Hosszú távon nem kamatozik az önfeladás és az önmegtagadás. Ragaszkodjunk a rendszerváltozás elindulásakor vallott értékekhez, és azok szellemiségében haladjunk tovább és készüljünk karácsony ünnepére” – zárta beszédét Tőkés László.

 Szilágyi Zsolt: „Szegényebb lenne Erdély, ha nem lenne az autonómiának gazdája”

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, köszöntőjében elmondta: bár egy – politikai szempontból is – nehéz évet tudhat maga mögött a nemzetben gondolkodó erdélyi politikai közösség, mégis eredményként könyvelhető el, hogy a Néppárt megtartotta pozícióját és talpon maradt. Az idén júniusban megtartott helyhatósági választásokkal kapcsolatban a pártelnök kijelentette: Erdély-szerte sok mandátumot szereztek, a választási körülményeket figyelembe véve pedig egyértelmű eredménynek nevezte azt, hogy a Néppárt megőrizte erejét. Mivel a parlamenti választási kampányban többször is elhangzott, hogy az RMDSZ összefogott azokkal, akikkel lehetett, de azoknak is ajánlatot tett, akikkel nem tudtak összefogni, a Néppárt országos elnöke szükségét látta leszögezni: az RMDSZ elnökével legutóbb egy évvel ezelőtt találkoztak a marosvásárhelyi önkormányzati választások kapcsán, ahol csak érintőlegesen volt szó a parlamenti választásokról, és ez utóbbival kapcsolatban a Néppárt semmilyen ajánlatot nem kapott, nem utasított vissza, és nem fogadott el. „Nekünk az erdélyi magyar politika nem egy egyszerű hatalomtechnikai-, hanem egy erkölcsi kérdés is. Ez a magyar megmaradás, a magyar jövő kérdése” – hangsúlyozta a valós összefogás lényegét Szilágyi Zsolt. „Szegényebb lenne Erdély és szegényebb lenne az erdélyi magyarság, ha nem lenne az autonómiának gazdája” – mondta az országos elnök arra a joggal feltehető kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetben mi lesz az erdélyi magyar autonómiával és mi lesz az Erdélyi Magyar Néppárttal. A pártelnök megjegyezte: az országos politikát nézve semmivel nem jobb vagy rosszabb a helyzet, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt, mert ugyan az a zsákmánypolitika tapasztalható. „Trianon óta egy dolog világos: csak a saját munkánk, bölcsességünk, erőnk és csak az a hit vihet bennünket előre, ami Néppárt tagságában megvan” – zárta felszólalását Szilágyi Zsolt.

„Olyan értékeket próbálunk képviselni, melyekben hiszünk. Nem csak arra törekszünk, hogy sikeresek legyünk, hanem arra is, hogy értékeket közvetítsünk” – mondta felszólalása során Zatykó Gyula, a Néppárt országos alelnöke. Hozzá csatlakozva Csomortányi István kijelentette: öröm az egyre inkább bővülő megyei csapatot vezetni, és nap mint nap megtapasztalni a tagság tettrekészségét.

Az eseményen részvevő néppárti vezetők megköszönték a tagság eddig végzett munkáját, s megerősítették: az elkövetkezőkben is következetesen kiállnak a Néppárt által felvállalt értékekért és célokért.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria