Home » Hírek » Országos » Szilágyi Zsolt: „Tartsák tiszteletben jogainkat, hiszen csak békességre vágyunk!”

Szilágyi Zsolt: „Tartsák tiszteletben jogainkat, hiszen csak békességre vágyunk!”

2018. 7. 25.
Megosztás:

Önrendelkezés, stabilitás és Európa címmel tartott előadást Tusnádfürdőn Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kós Károly sátrában. Az előadáson, melyet Fancsali Ernő, a Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke moderált, elhangzott: a román—magyar viszony megromlott, azonban az autonómia révén kiegyensúlyozódhat ez a kapcsolat.

Szilágyi Zsolt: „Tartsák tiszteletben jogainkat, hiszen csak békességre vágyunk!”

„Az európai politikában Románia más utakon jár, mint Magyarország, de kijelenthető: mindkét országnak szoros közösségben és Európában kell gondolkodnia” – hangsúlyozta Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári szervezetének elnöke a beszélgetés elején. Mint látható, a román-magyar stratégiai partnerség megromlott, amelyet az eltelt hetekben a román állam részéről megtett negatív lépések is igazolnak: Beke István és Szőcs Zoltán bebörtönzése, a Bánffy-erdők visszaállamosítása, vagy épp a Batthyaneum-ügy. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) garantálja a népek önrendelkezési jogát, ezért – közölte Fancsali – akárcsak az erdélyi magyarok, úgy Magyarország is nemzetének jogaiért küzd az éppen zajló európai migrációs válságban.

Szilágyi Zsolt: „Tartsák tiszteletben jogainkat, hiszen csak békességre vágyunk!”

Szilágyi Zsolt véleménye szerint a román—magyar viszony pozitív irányba változna, ha az erdélyi magyar kisebbség biztonságban érezné magát Erdélyben, és az autonómia által megteremtődne a magyarság kultúrájának és nyelvének fenntartásához szükséges intézményrendszer. A Néppárt elnöke az európai nemzeti diverzitás fontosságára utalva elmondta: „A több mint hatvan évvel ezelőtt létrejött Európai Unió nem csak a saját területükön szuverenitást gyakorló kormányok szövetsége, hanem a régióké is. Az európai régiókban élő emberek nem statiszták Erdélyben és Katalóniában sem, hanem apáiktól, anyáiktól örökölt kultúrával rendelkező egyének, akik a családot és az egyházat tiszteletben tartják, és meg akarnak maradni magyarnak, katalánnak.” A Néppárt elnöke szerint amíg Magyarország erőfeszítéseket tesz a jobb román—magyar viszony megteremtéséért és az állandó párbeszédért, addig Románia nem ismeri el, hogy ellenségei nem a magyarok, a veszélyek pedig nem Székelyföldről érkeznek. „Beke István és Szőcs Zoltán ítélete a volt román miniszterelnök, Mihai Tudose, januári akasztásos kijelentésének szellemében született. Fájó, hogy Brüsszel nem figyelt fel erre, de még elkeserítőbb, hogy a román politikai elit is egyetértően hallgatott” – mondta Szilágyi. Szilágyi pozitív példaként emelte ki Mihai Răzvan Ungureanu egykori román kormányfőt, aki kormányhatározattal alapított különálló kart a magyar orvosképzés számára a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, amely miatt a későbbiekben meg is buktatták. „Értékteremtő, törvénytisztelő polgárai vagyunk a román államnak. Azt kérjük, tartsák tiszteletben jogainkat, hiszen csak békességre vágyunk és békében kívánunk élni a románsággal. A MOGYE intézményét a kommunisták sem merték felszámolni, most mégis megteszi ezt a demokratikus Románia” – jelentette ki Szilágyi.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria