Home » Hírek » Erdély » Szilágyi Zsolt: „Vállalnunk kell erdélyiségünket!”

Szilágyi Zsolt: „Vállalnunk kell erdélyiségünket!”

2015. 3. 15.
Megosztás:

Maksán tartotta március 15-i központi megemlékezését az Erdélyi Magyar Néppárt. A rendezvényen felszólalt Szilágyi Zsolt, pártelnök is.

Szilágyi Zsolt: „Vállalnunk kell erdélyiségünket!”

„Összeköt bennünket a hit, a szeretet és a szabadság nemes eszménye” – kezdte beszédét Szilágyi. A Néppárt elnöke rámutatott: Kelet-Közép-Európában a szabadságharcok hagyománya összeköti az ott élőket, s az erdélyi magyarság évről-évre, minden március 15-én elkészíti a szabadság leltárát. „Szabadon élünk-e? Értik-e román testvéreink, hogy a székelység szabadságvágya és autonómiatörekvése nem elvenni akar, hanem épp ellenkezőleg, a szabadság keretét teremti meg?” – tette fel a kérdést Szilágyi Zsolt. A Néppárt vezetője szerint azzal, hogy Marosvásárhelyen betiltották a Székely Szabadság Napját, jogossá váltak e kérdésfelvetések. A pártelnök beszéde végén kijelentette: „Az 1848-49-es események összekötötték nemzeteinket, s most ránk hárul a feladat, hogy megértessük román testvéreinkkel, hogy Székelyföld autonómiája és az erdélyi magyarság megmaradása nem ellenük van, hanem az európai szabadságeszme kiteljesedését jelentené. Hogy mindez megvalósulhasson, vállalnunk kell erdélyiségünket és szabadságszeretetünket.”

Bács Benke László, Maksa néppárti polgármestere rámutatott: az erdélyi magyarság élettere szűkülőben van, ezért a folyamatos panaszkodás helyett itt az ideje a cselekvésnek. „Tudatosítanunk kell, hogy a Romániához hasonló kiforratlan és törékeny demokráciákban csak annyi joggal rendelkezik egy közösség, amennyit képes kiharcolni magának” – mondta Bács Benke László. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria