Home » Hírek » Erdély » Színjáték volt a kormánykoalíciós válság

Színjáték volt a kormánykoalíciós válság

2014. 7. 18.
Megosztás:

Zatykó Gyula, a Néppárt országos alelnöke fejtette ki a véleményét a kormánykoalíciós válságról. Mint fogalmazott: az egész egy meghatározott forgatókönyv szerint zajlott színjáték volt, amelyre a közelgő elnökválasztás miatt, az állampolgárok megtévesztésére volt szükség. Kelemen Hunor azzal, hogy lemondott kormánytisztségeiről, tisztára mosta magát a választók előtt. Ugyanúgy jól jött ki Victor Ponta is, aki magyarellenességével a nacionalisták szimpátiáját nyerte el.

Zatykó Gyula elmondta: azzal, hogy az RMDSZ nem lépett ki a kormányból a hatalom birtoklását választotta az autonómia képviselete helyett, a román nemzetállam szemléletének elismerését a kisebbségi képviselet helyett, továbbá a Bukarest elvárásainak képviseletét a magyarok körében, a magyar igények bukaresti képviselete helyett. Az RMDSZ a kormányon maradással legitimizálja a homogén nemzetállami politikát – fogalmazott Zatykó.

Mit kellett volna tennie az RMDSZ-nek, hogy hitelesen képviselje a magyarok ügyét? A Néppárt alelnöke szerint azonnal fel kellett volna bontani a koalíciós partnerséget, majd pedig minél nagyobb nemzetközi visszhangot kellett volna kelteni. Az erdélyi magyar politikai és civil szervezetekkel közösen egy válságstábot kellett volna kialakítani, és akár a polgári engedetlenség eszközével élve nyomást gyakorolni az európai közhangulatra. Zatykó történelmi bűnnek nevezte, hogy mindezt nem tette meg az RMDSZ, ehelyett pedig azt a tudathasadásos helyzetet választotta, hogy saját maga ellen pereskedik.

A néppárti vezető arra a hírre, hogy Biró Rozália veheti át Kelemen Hunor kormánytisztségeit, kifejtette: a balkáni politizálás sajnálatos velejárója, hogy egy olyan személy kerülhet miniszterelnök-helyettesi pozícióba, aki ellen nyomoz a Feddhetetlenségi Ügynökség.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria