Home » Hírek » Erdély » Szórványnapot rendez a Néppárt ötven településen november 15-én

Szórványnapot rendez a Néppárt ötven településen november 15-én

2013. 10. 16.
Megosztás:

Szórványnapot rendez a Néppárt ötven településen november 15-énSzórványnapot szervez az Erdélyi Magyar Néppárt 2013. november 15-én, Bethlen Gábor születésnapján ötven kis szórványtelepülésen (Temes megyében öt településen, Arad megye – 5, Hunyad megye – 5, Szeben –3, Brassó – 5, Fehér – 4, Kolozs – 7, Beszterce-Naszód – 3, Máramaros – 5, Bihar – 2, Szatmár – 2, Szilágy – 4, Hargita – 1, Kovászna – 1) – jelentette ki Hupka Félix, a Néppárt Választmányának alelnöke a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) Szórvány szakbizottságának október 15-én, Budapesten tartott ülésén.

A Néppárt választmányi alelnöke köszönetet mondott a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárnak a programsorozat támogatásáért.

Hupka Félix elmondta, hogy a Néppárt átfogó felmérést végez a szórványközösségek állapotáról, a kutatás eredményét a jövő év elején összegzik, és ennek alapján készül majd el a Néppárt szórványstratégiája. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szórványoktatás támogatása kiemelten fontos, mivel a fejkvóta-rendszer miatt több iskolában összevontak osztályokat, vagy nem is indítottak előkészítő és első osztályokat, mivel nem volt elég jelentkező. Hozzátette: a jövő évi támogatási rendszerben fokozottabb figyelmet kellene fordítani a gyerekek délutáni oktatására és étkeztetésére – ezzel növelni lehetne a diákok számát a magyar nyelvű szórványoktatásban, mivel sok szülő késő délutánig dolgozik, és nincs ideje a gyerekkel foglalkozni.

A magyar Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának szintén október 15-én lezajlott ülésén a külhoni állampolgárokkal kapcsolatos választási eljárásról, illetve a regisztrációról szóló tájékoztatás kapcsán Hupka Félix azt javasolta, az írott és elektronikus médiában tájékoztató kampányt lehetne indítani (kisfilm, klip, rajzfilm formájában). Ennek az lenne a célja, hogy a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok megismerjék a választási eljárást, és megértsék a regisztráció szerepét és szükségességét – fejtette ki Hupka.

Hupka Félix azt is elmondta, hogy a Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodahálózatukon keresztül, a tagság bevonásával segítenek a regisztrációban. „A külhoni magyar állampolgárok életében új korszak kezdődött, hiszen lehetőségünk nyílt aktívan részt venni a magyarországi parlamenti választásokon. Éljünk ezzel a jogunkkal és regisztráljunk minél többen” – szögezte le.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria