Home » Hírek » Erdély » Szükség van a románsággal folytatott párbeszédre

Szükség van a románsággal folytatott párbeszédre

2014. 10. 10.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt második alkalommal szervezett nagyváradi románokat és magyarokat egyaránt megszólító fórumot a helyi tanácsüléseknek is otthont adó városháza dísztermében. A májusi rendezvényen Sabin Gherman újságíró volt a meghívott, ezúttal pedig Angela Tocilă blogger, publicista tisztelte meg jelenlétével a Néppárt fórumát. A két román újságíróban az a közös, hogy a reginolizmust pártoló véleményük őszinte megfogalmazása miatt, illetve csak azért, mert büszkén vállalják erdélyiségüket, többször kerültek a másképpen gondolkodó románok kereszttüzébe.

Szükség van a románsággal folytatott párbeszédre

A Csomortányi István Bihar megyei Néppárt-elnök moderálásával zajló csütörtöki fórum első felében Szilágyi Zsolt államfőjelöltségéről és programjáról esett szó – magyar nyelven –, majd pedig Angela Tocilă részvételével román nyelvű beszélgetésre került sor, melynek témája az erdélyi románság és magyarság öszefogásának szükségessége volt.

Szilágyi Zsolt államfőjelölt köszönettel indította a fórumot, mondván: a váradiak, Bihar megyeiek segítsége nélkül nem sikerült volna összegyűjteni a jelöléshez szükséges aláírásokat. Választási programja a regionalizmus, föderalizmus és az autonómia gondolatai köré épül, és elsődleges célja békés, nyugodt párbeszédet folytatni ezekről a fogalmakról úgy a román, mint a magyar választókkal. Véleménye szerint az erdélyi magyarság immár kilencven éve méltósággal viseli sorsát, azonban a magyarok drámai fogyatkozására és a mérhetetlen korrupcióra sürgősen megoldást kell találni. Nyugat-európai példák igazolják a régiók szövetségének hatékonyságát, ez nemcsak Erdély, hanem Románia összes történelmi régiója számára megoldást jelentene – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt. A november 2-i választáson Erdély és Bukarest közül választhatnak az állampolgárok, akik dönthetnek arról, hogy egy erdélyesített Romániában vagy egy balkanizált Erdélyben akarnak élni.

Szükség van a románsággal folytatott párbeszédre

Toró T. Tibor elnök az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a választás egy véleménynyilvánító népszavazás lesz, melynek során az erdélyi magyarok elmondhatják, hogyan képzelik el jövőjüket. Kifejezhetik, hogy a bukaresti hatalomhoz és az autonómiához való viszonyulásban melyik szemléletet támogatják: a bukaresti hatalomba beágyazódó „labanc” vagy az autonómiáért küzdő „kuruc” politikát. Ebben a versenyben Szilágyi Zsolt az erdélyi magyarok jelöltjeként, míg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a bukaresti kormány magyar jelöltjeként szerepel – fogalmazott a pártelnök. Később, immár Angela Tocilă jelenletében elmondta: nagy lendületet adna Erdély ügyének, ha végre az erdélyi románok is pártba tömörülnének, és a magyarokkal közösen síkra szállnának egy foderális Romániáért, autonóm Erdélyért.

Szükség van a románsággal folytatott párbeszédre

Angela Tocilă ezzel kapcsolatosan annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az erdélyi románok pártja nagy sikereket érhetne el, főként azért, mert sokaknak elege van abból, hogy Bukarest meglopja őket. A publicista arról beszélt, hogy nincs párbeszéd az erdélyi románok és magyarok között, ezért szükség van további fórumokat szervezni, ahol mindkét fél őszintén elmondhatja, milyen jövőt szeretne. A párbeszéd intézményesített formát kell öltsön – vannak is ez irányú kezdeményezések –, és nem csak abban kellene kimerüljön, hogy a Facebookon Erdélyhez köthető verseket és fotókat tesznek közzé. Tocilă asszony az Erdélyi Demokrata Ligára utalt, mely szerinte nem teljesítette a hozzá fűzött reményeket. Beszédében hangsúlyozta: a kulturális autonómia mellett Erdély pénzügyi autonómiájára van szükség.

A fórumon számos kérdés felmerült mind Szilágyi Zsolt programjával, mind az Angela Tocilă által elmondottakkal kapcsolatosan. Ezekere a Néppárt jelen lévő tisztségviselői és Tocilă asszony készségesen válaszoltak.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria