Home » Hírek » Országos » Tájékoztató honlapot indított a regisztrációról az EMNT és a Néppárt

Tájékoztató honlapot indított a regisztrációról az EMNT és a Néppárt

2017. 8. 31.
Megosztás:

A 2018-as magyarországi választásokat megelőző regisztrációról ad tájékoztatást az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által közösen létrehozott www.valasztas.info internetes felület – jelentette be a sajtó képviselőinek jelenlétében Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke és Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke.

Tájékoztató honlapot indított a regisztrációról az EMNT és a Néppárt

„Mint közismert, már késő tavasszal nekikezdtünk annak a tájékoztató kampánynak, melynek célja, hogy felhívja az erdélyi magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy ha részt kívánnak venni a 2018 tavaszán Magyarországon megrendezésre kerülő parlamenti választáson, akkor előzetesen regisztrálniuk kell a választói névjegyzékbe. Ugyanígy kell tenniük, ha időközben megváltoztak személyes adataik (lakhely, családi állapot stb.), vagy nem biztosak abban, hogy korábban kérvényezték-e a választói névjegyzékbe való felvételüket” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: a Demokrácia-központok munkatársai készségesen állnak a regisztrálni vágyók segítségére, ugyanakkor létrehozták a www.valasztas.info internetes felületet is, melyen keresztül szintén lehetséges az online regisztráció, valamint megtalálhatóak az EMNT Demokrácia-központok elérhetőségei, egy tudakozószám, a regisztrációra használható postai cím és egyéb közérdekű információk. „Az elmúlt négy-öt hónapban folyamatosan nőtt a regisztrálók száma, ennek ellenére – a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint – a közel 570 ezer erdélyi magyar állampolgár kétharmada még mindig nem élt ezzel a lehetőséggel. Épp ezért arra kérünk mindenkit, hogy regisztráljon, s még idejében kérje felvételét a választói névjegyzékbe, vagy frissítse adatait. Az EMNT Demokrácia-központok munkatársai – miként a honosítással kapcsolatos egyéb ügyekben is – mindebben segítséget nyújtanak” – mondta Sándor Krisztina. Az EMNT-s tisztségviselő emlékeztetett: jelentős tapasztalattal rendelkeznek a hasonló ügyek kezelésében, hiszen 2014-ben az erdélyi levélszavazatok kétharmadát ők gyűjtötték be, a 2016-os népszavazás alkalmával pedig 40 ezer borítékot gyűjtöttek be és juttattak el a konzulátusokra. Felszólalása végén Sándor Krisztina elmondta: akik még nem kérvényezték a magyar állampolgárságot és részt kívánnak venni a szavazáson, azok legkésőbb októberig indítsák be a folyamatot, melyben irodahálózatuk segítséget nyújt.

Szilágyi Zsolt elmondta: annak a ténynek, hogy a jövő évi anyaországi választás a romániai centenáriumi ünnepségekkel egy időbe lesz, üzenetértéke van, hiszen ez lehetőséget adhat arra, hogy – a pártpolitikán túl – a magyar nemzet egy ügy mentén, közösen cselekedjen és létrejöjjön a határok feletti nemzetegyesítés. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria