Home » Hírek » Országos » Tanúmeghallgatás Mihai Tudose feljelentése ügyében

Tanúmeghallgatás Mihai Tudose feljelentése ügyében

2018. 7. 23.
Megosztás:

Mint ismeretes, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke január 16-án tett panaszt a kolozsvári ügyészségen Mihai Tudose volt román miniszterelnök ellen, amiért az a Realitate TV műsorában akasztással fenyegette meg mindazokat, akik ki akarnák tűzni a székely nép és a Székelyföld egységét szimbolizáló székely zászlót.

Panaszában a Néppárt elnöke kihangsúlyozta: a széles nyilvánosság előtt tett miniszterelnöki kijelentés alkalmas volt arra, hogy megfélemlítse a teljes romániai magyar közösséget, mely mindössze az alkotmány által is biztosított szabad szimbólumhasználati jogával kíván élni. Szilágyi Zsolt kijelentette: az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozások – különösen, ha azok egy miniszterelnöktől érkeznek – gyűlölethullámot indíthatnak el, és beláthatatlan következményei lehetnek a romániai magyar közösségre, valamint a román—magyar békés együttélésre nézve.

Az ügy fejleményeként, július 20-án, a bukaresti ügyészség tanúmeghallgatást tartott, melyen a Néppártot Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke képviselte. A néppárti politikus kihangsúlyozta: a jogállami keretek között különösen elfogadhatatlan a volt miniszterelnök kijelentése, mely túlment a szabad véleménynyilvánítás határain és súlyosan diszkriminálta a romániai magyar közösséget.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria