Home » Hírek » Kárpát-medence » Telek-cserebere – Újabb botrányban érintett a Most-Híd

Telek-cserebere – Újabb botrányban érintett a Most-Híd

2012. 6. 21.
Megosztás:

A Pravda napilap értesülése szerint Iveta Radičová miniszterelnök és az államfő sem tudta megakadályozni, hogy a Szlovák Földalap munkatársai gyanús földátruházásokat hajtsanak végre a restitúciós eljárás keretében.

Egy kérvényező személy a Késmárkhoz (Kežmarok) közeli, kevéssé vonzó Leibic (Ľubica) község katasztere helyett a Magas-Tátra közvetlen közelében kap parcellákat - értesült a Pravda napilap rámutatva: az államnak a csere hátrányos. Az átruházás idején a Földalapot Eva Šimková vezette, helyettese Juraj Gál volt, mindketten a Most-Híd jelöltjei. „Ha szükséges, megtesszük a megfelelő jogi lépéseket” – mondta a lapnak Magda Tóth Želeňáková, a tárca szóvivője.

Simon Zsolt egykori földművelési miniszter nem tud magyarázatot adni a történtekre.  „Miután napvilágra került az ügy, telefonon beszéltem Iveta Radičová miniszterelnökkel. Javasoltam, hogy leváltom Juraj Gált, ezáltal megbénul az Alap. A miniszterelnök azt mondta, ez nem szükséges” – állította a Pravdának a volt miniszter.

A lap Iveta Radičovát is megkereste. A volt miniszterelnök azt mondta, ő biztosra vette, hogy utasítását a hivatalnokok teljesítik, csakhogy nem így történt. Szerinte ezek után elvárható, hogy a dolognak konkrét következményei lesznek. „Ha nem lehet az erkölcsnek érvényt szerezni, egyetlen megoldás marad – a törvény szigorítása" - hangoztatta. Szerinte vétójogot kell adni a földalapot igazgató tanács tagjainak, és anyagi felelősséget kell rájuk ruházni. 

A Pravda telefonon próbálta elérni Eva Šimkovát, hogy magyarázza meg, miért nem tartotta tiszteletben az átruházás leállításával kapcsolatos utasítást, ám az érintett mobiltelefonja ki volt kapcsolva. Korábbi helyettese a múltban azzal érvelt,  hogy az átruházás során minden törvényes feltételt betartottak.

A jelenlegi értesülések szerint a földművelési tárca vélhetően megváltoztatja a restitúciós törvényt. „Keressük a jogszabály szigorításának módját, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő” – állítja Tóth Želeňáková.

[Forrás: Hírek.sk/Topky.sk]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria