Home » Hírek » Országos » Tiltakozás az Úz-völgyi temető-ügyben

Tiltakozás az Úz-völgyi temető-ügyben

2019. 4. 30.
Megosztás:

Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a Bákó megyei Dormánfalva (Darmenesti) területfoglalást követett el a Hargita megyei Csíkszentmárton község kárára.

Nemzetiségtől függetlenül kijár minden elhunyt katonának a tisztelet és az emlékezet. Határozottan tiltakozunk a történelemhamisítás, a hősök emlékezetének meggyalázása ellen!

Felháborítónak tartjuk, hogy Románia rendszeresen áthág nemzetközi és államközi egyezményeket, így a magyar-román katonai emlékhelyekről szóló egyezményt is.

Felkérjük Magyarország Honvédelmi Minisztériumát, hogy diplomáciai eszközökkel akadályozza meg az erdélyi magyar közösség ellen elkövetett törvény- és kegyeletsértő cselekedetet!

Felszólítjuk Hargita Megye Tanácsát, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a megyehatár törvényben is szavatolt helyzetének visszaállítására! Az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei önkormányzati frakciója rendkívüli tanácsülés összehívását kezdeményezte az elmúlt órákban. Határozottabb fellépést és cselekvést várunk el a megye választott testületétől, s azt, hogy minden intézkedésükről e tárgyban azonnal tájékoztassák a közvéleményt.

Az elmúlt években ez már a sokadik jogtiprás és kegyeletsértés, amit a román államhatalom elkövet az erdélyi magyarság ellen.

Mindenkit arra kérünk, aki e napokban aggodalommal és felháborodással követi az Úz-völgyi katonai temető sorsát, hogy figyelme ne lankadjon a továbbiakban sem! Álljunk ki minél többen és követeljük az ügy rendezését minden lehetséges szinten!


Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke

Forró Botond, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszéki elnöke         

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria