Home » Hírek » Országos » Tőke Ervin: A kettős állampolgárság hidat épít két nemzet közé

Tőke Ervin: A kettős állampolgárság hidat épít két nemzet közé

2018. 9. 21.
Megosztás:

A Dél-Tiroli Szabadságpárt meghívására Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke szeptember 20-án ismertette a kettős állampolgárság előnyeit Dél-Tirolban. A dél-tiroli sajtótájékoztatón a Néppárt országos alelnöke elmondta: a kettős állampolgárság mindenképpen előnyt jelent két nemzet számára, szoros kapcsolatot létrehozva közöttük.

Tőke Ervin: A kettős állampolgárság hidat épít két nemzet közé

Az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint a Dél-Tiroli Szabadságpárt egyaránt tagja az Európai Szabad Szövetségnek (EFA), amely az önrendelkezési jog érvényesítését tekinti elsődleges céljának.  A dél-tiroli  sajtótájékoztatón az EFA ismertette az osztrák–olasz állampolgárság jóváhagyásáért előkészített petíciót, amelyet Európa-szerte 44 számbeli kisebbségben levő, őshonos közösség képviselője írt alá. A már aláírt petíciót az Európai Tanácshoz, az olasz és az osztrák kormányhoz juttatják el a további lépések reményében. 

Tőke Ervin: A kettős állampolgárság hidat épít két nemzet közé

Mint ismeretes, 2010-ben a magyar kormány átalakította a magyar állampolgárságról szóló törvényt. A módosításoknak köszönhetően az elszakított területeken élő magyarok mindmáig visszaigényelhetik elveszített állampolgárságukat, valamint a leszármazottaik is részesülhetnek ebben a jogban. Az eltelt nyolc évben 1 millió fölé emelkedett a kettős állampolgársággal rendelkezők száma a Kárpát-medencében. Ennek kétharmada Erdélyben él.  Az erdélyi kettős állampolgárság pozitív példa a Dél-Tiroli Szabadságpárt számára: visszaigazolja az osztrák–olasz állampolgárság működőképességét és szükségességét.

Tőke Ervin a dél-tiroli Szabadságpárt sajtótájékoztatóján elmondta: „A magyar állampolgárság számunkra elsősorban személyes jóvátétel, hiszen senki nem kérdezte meg nagyszüleinket az első világháború után, hogy le kívánnak-e mondani magyar állampolgárságukról. A dél-tiroli autonómia számunkra minta, így legyen a magyar állampolgársági törvény minta a dél-tiroli osztrákok számára. A kettős állampolgárság hidat építhet és maga is híd lehet két ország között. Igaz, hogy az Európai Unió is egyfajta összeköttetést jelent, viszont ha az emberek közötti hidakról beszélünk, akkor soha nem teremthetünk elég kapcsolatot ember és ember között.”

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria