Home » Hírek » Országos » Tőke Ervin: „A román nemzetpolitika azt üzeni, bárkivel, bármikor, bármit megtehetnek”

Tőke Ervin: „A román nemzetpolitika azt üzeni, bárkivel, bármikor, bármit megtehetnek”

2018. 7. 26.
Megosztás:

Beke István és Szőcs Zoltán igazságtalan bebörtönzésének ügyéről beszéltek a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kós Károly sátrában – csütörtökön. A kerekasztal-beszélgetésen jelen volt Beke Ígyártó Csilla, a bebörtönzött Beke István felesége, Szőcs Csongor, Szőcs Zoltán testvére, Benkő Erika, parlamenti képviselő, Bedő Zoltán, a Magyar Megmaradásért Mozgalom elnöke, Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke, valamint Farkas Réka, a Háromszék felelős szerkesztője. Az Erdélyi Magyar Néppártot Tőke Ervin, országos alelnök képviselte.

Tőke Ervin: „A román nemzetpolitika azt üzeni, bárkivel, bármikor, bármit megtehetnek”

Mint ismeretes, július 5-én a bukaresti legfelsőbb bíróság 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, annak ellenére, hogy a korábbiakban már eltörölték az ellenük szóló terrorvádakat. Az előadáson az ügy további fejleményeiről számoltak be Beke és Szőcs családtagjai, elmondva: tegnap eldőlt, hogy a jogtalanul fogvatartott székely fiatalokat egy maximális biztonsági fokozatú börtönbe szállítják át, Dâmbovița megyébe, egy olyan börtönbe, ahol a rabok 13 év fölötti szabadságvesztésre és erőszakos cselekményekért vannak elítélve. Habár a koholt vádakon alapuló döntésre nincsen indoklás, valamint egy felmentő ítélet is húzódik az ügyben, a szigorított eljárások már érvénybe léptek: a családtagok napi 15 percet beszélhetnek Beke Istvánnal és Szőcs Zoltánnal, és havonta az eddigi négy alkalom helyett csak háromszor látogathatják őket. Az újabb fellebbezési tárgyalásra jövő csütörtökön kerül sor.

Tőke Ervin: „A román nemzetpolitika azt üzeni, bárkivel, bármikor, bármit megtehetnek”

„2015-ben, amikor először elvitték Beke Istvánt, arra gondoltunk, hogy egy túlbuzgó titkosszolgálatnak a műve volt mindez, hiszen később a román parlamenttől egy nagyobb pénzösszeget is kapott a titkosszolgálat a jól elvégzett munkáért cserébe. Azonban ahogy az idő telt és a másodfokú bírósági döntés jogtalanul megszületett, kiderült: ez egy politikai ügy, mellyel a román nemzetpolitika azt üzeni, bárkivel, bármikor, bármit megtehetnek” – jelentette ki Tőke Ervin. A Néppárt vezetői jelezték: a Legfelsőbb Bírói Tanácshoz fordulnak, kérve a román igazságtalanságban még hívő szakembereket, hogy vizsgálják felül a bírók és az ügyészek döntését, s – ha kell – szankcionálják meg őket. „Engedjék szabadon a jogtalanul fogvatartottakat. Keressék meg azt az ügyészt, bírót, aki ezt művelte két székellyel, és büntessék meg őket! Jól látjuk: a román nemzetpolitika bármit képes kitalálni ellenünk. Elég, ha csak arra a törvénytervezetre gondolunk, amely kimondja: a románellenesség büntethető, nem konkretizálva azt, hogy mit jelent ez a fogalom. Új érdekérvényesítési stratégiára van szükség, ha megakarunk maradni saját szülőföldünkön” – zárta gondolatait Tőke.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria