Home » Hírek » Erdély » Toró T. Tibor: Az erdélyi magyarokat képviseli az Európai Parlamentben Tőkés László

Toró T. Tibor: Az erdélyi magyarokat képviseli az Európai Parlamentben Tőkés László

2014. 5. 22.
Megosztás:

─ Közeledik az európai parlamenti választás, a Néppárt pedig úgy döntött, hogy nem állít jelöltlistát. Mi ennek az oka?

─ Mi abból indulunk ki, hogy az erdélyi magyar közösségnek alapvető érdeke, hogy a lehető legtöbb képviselője legyen az Európai Parlamentben. Ezért a korábbi EP-választási tapasztalatok alapján úgy gondoltuk, maximalizálni kell az esélyeket: egyrészt minél több bejutásra esélyes jelölt legyen, másrészt a lehető legtöbb ember menjen el szavazni. Erre az egyetlen logikus megoldás az lett volna, ha az erdélyi magyar politikai pártok összefognak, és választási koalíciót hoznak létre. Ennek törvényi akadálya nem volt, hiszen a parlamenti választásokkal ellentétben, az európai parlamenti választáson a koalíciók esetében is ugyanaz a választási küszöb – az érvényes szavazatok 5 százaléka – mintha egy párt külön indulna.

A választási koalíció létrehozásának gondolata nem új keletű, már egy évvel ezelőtt hozzákezdtünk az előkészítéséhez. Több ízben megkerestük az RMDSZ vezetőit: üljünk tárgyalóasztalhoz és az esélyeket higgadtan latolgatva egyeztessünk. Ők azonban még tárgyalni sem akartak, számukra a saját pártszimbólumuk és a szűk csoportérdekük fontosabb volt, mint az egész közösség érdeke: kizárólag saját jelölt-lista indításában gondolkodtak. Pedig ők is tapasztalhatták volna, ha kimozdulnak irodáikból: az erdélyi magyar közösség elemi erővel igényli azt, hogy vezetői és politikai pártjai összefogjanak. Miután a választási koalíció terve az RMDSZ különutassága miatt füstbe ment, az Erdélyi Magyar Néppárt számára egyetlen felelős döntés lehetősége maradt: nem indít önálló jelölt-listát. Nem kívántunk részese lenni egy olyan veszélyes folyamatnak, amely akár a brüsszeli magyar képviselet elvesztéséhez is vezethet. 

Tőkés László az erdélyi magyarokat képviseli az Európai Parlamentben

─ A Néppárt korábban többször is leszögezte, hogy Tőkés Lászlót, a párt védnökét tekinti a legalkalmasabb személynek arra, hogy az erdélyi magyar közösséget képviselje Brüsszelben és Strasbourgban. Továbbra is így gondolják?

─ Azt hiszem, minden túlzás nélkül elmondható, hogy Tőkés László az utóbbi huszonöt év legnagyobb erdélyi magyar történelmi személyisége. Ő volt az, aki negyed évszázaddal ezelőtt elindította a temesvári forradalmat, ezzel pedig szikrája lett a romániai rendszerváltozásnak. Ő az, aki 2007-ben, majd 2009-ben is európai parlamenti mandátumot nyerve az erdélyi magyarok szavazataival az utóbbi hét évben mindvégig következetesen és hitelesen képviselte az Európai Parlamentben az erdélyi magyar közösség érdekeit, autonómiatörekvéseinket. Ki lenne hát alkalmasabb ennek a munkának a folytatására, mint az erdélyi magyar politikusok közül a legnagyobb nemzetközi ismertségnek, elismertségnek és tekintélynek örvendő Tőkés László? Ez egy percig sem volt számunkra kérdéses.

─ Tőkés László mégsem itthon, hanem Magyarországon, a Fidesz–KDNP listáján indul. Miért?

─ Bár a hivatalos felkérés csak nemrég történt meg, már régóta nyílt titok Orbán Viktor miniszterelnök felajánlása, hogy a Néppárt védnöke a Fidesz–KDNP listáján induljon az EP-választáson. Tőkés László döntésében, miszerint elfogadja a felkérést, minden bizonnyal komoly szerepet játszott a Néppárt Országos Választmányának határozata is, amelyben – látva az RMDSZ megátalkodottságát – a felajánlás elfogadására kértük őt. Megelégedéssel fogadtuk a FIDESZ döntését a jelölt-listáról, amelyen védnökünk, az EMNT elnöke az erdélyi magyarok képviselőjeként az előkelő harmadik – biztos befutó – helyen szerepel. Különleges, történelmi jelentőségű döntésről van szó, hiszen első ízben fordul elő, hogy egy magyar pártszövetség jelöltlistáján a Magyarország határain túl élő magyar közösségek képviselői is részt vesznek. Tőkés Lászlón kívül ugyanis szerepelnek a listán Kárpátalja, Délvidék és Felvidék képviselőjelöltjei is. Ez tehát egy össznemzeti magyar jelöltlista, amely egy újabb lépés a, határmódosítás nélküli nemzetegyesítés folyamatában, amelyet az Orbán-kormány 14 évvel ezelőtt kezdett el, most pedig folytathat a nemrégiben lezajlott országgyűlési választáson elért kétharmados győzelem után. A Fidesz–KDNP jelöltlistája tehát kárpát-medencei szinten valósítja meg azt a magyar egységet, amelyet itthon, Erdélyben az RMDSZ különutassága miatt nem valósulhatott meg.

─ Kit fog képviselni Tőkés László az EP-ben? A Fidesz–KDNP-t?

─ Tőkés László személye és értékrendje elválaszthatatlan Erdélytől, az erdélyi magyarságtól. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt negyedszázadban szervesen beépült nemzeti identitásunkba. Természetes tehát, hogy elsősorban az erdélyi magyarok érdekeit fogja képviseli az Európai Parlamentben, ahogy azt eddig is tette. De védnökünk nem csak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), hanem a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke is, és alaposan ismeri a kárpát-medencei magyar közösségek problémáit, igényeit és törekvéseit. E közösségek számára pedig kivétel nélkül az autonómia valamilyen formája jelenthet megoldást. Tőkés László az elmúlt hét évben is felemelte szavát és kiállt az autonómia ügye mellett az EP-ben, következetesen képviselve az erdélyi magyarok ügyét. Semmilyen változás nem lesz ebben, a következő években is ugyanezt teszi majd.

─ Csakhogy magyarországi EP-listára, így Tőkés Lászlóra az erdélyi magyarok nem szavazhatnak. Kire voksoljanak tehát itthon?

─ A kérdés jogos, hiszen egy jogállamban a szavazat a demokrácia, a közösségi akarat egyik legfontosabb megnyilvánulási eszköze. Csakhogy a mi kisebbségi helyzetünk Romániában – és itt egyrészt a magyarság kollektív jogaira, másrészt az erdélyi magyar közösségen belüli állapotokra, a politikai képviselet monopóliumára gondolok – minden, csak nem ideális jogállami és demokratikus keret, és ezt nem szabad elhallgatni. Az erdélyi magyaroknak most nem adtak választási lehetőséget.

Úgy látom, legfeljebb arról beszélhetünk, hogy szavazzunk-e vagy sem, pontosabban: érdemes-e szavaznunk vagy sem. A magam részéről úgy gondolom, az RMDSZ nem érdemli meg a szavazatunkat. De mindenki döntse el maga, érdemes-e szavaznia, én hiszek az erdélyi magyarok józan ítélőképességében.

A legfontosabb kérdésre a választ már megadtuk: lesz brüsszeli képviselet, az erdélyi magyarok európai képviselője továbbra is Tőkés László, hiszen ő a biztos befutó harmadik helyen szerepel a Fidesz–KDNP jelöltlistáján, tehát folytathatja munkáját az Európai Parlamentben.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria