Home » Hírek » Országos » Toró—Porcsalmi vita: nélkülözhetetlen az intézményes párbeszéd

Toró—Porcsalmi vita: nélkülözhetetlen az intézményes párbeszéd

2017. 7. 21.
Megosztás:

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke Porcsalmi Bálinttal, az RMDSZ ügyvezető elnökével vitázott a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki napján, a Kós Károly sátorban. Toró elmondta: a jövő évi száz éves romániai évforduló nem csak veszélyforrás, de esély is arra, hogy az erdélyi magyar közösség megerősödjön.

Toró—Porcsalmi vita: nélkülözhetetlen az intézményes párbeszéd

A Néppárt ügyvezető elnöke – Porcsalmi Bálint felvetésére reagálva – elmondta: a Minority SafePack sikeréhez szükséges aláírásgyűjtésben meglesz az akcióegység, valamint emlékeztetett: az európai polgári kezdeményezést – a Néppárt közvetítésének köszönhetően – az Európai Szabad Szövetség (EFA) is támogatja. Toró hozzátette: a tusványosi folyamat részének tekinti, hogy ezzel az eszközzel próbálják rávenni az EU-t a kisebbségvédelemnek az európai jogrendbe való beiktatására. A Néppárt politikusa ugyanakkor kiemelte: nélkülözhetetlennek tartja az erdélyi magyar politikai szervezetek közötti intézményes párbeszédet, mely által biztosítani lehetne, hogy az olyan sarkalatos kérdésekben, amilyen például Székelyföld területi autonómiája, „ne húzzon kétfelé” az erdélyi magyar politika.

A nemrégiben beadott árnyékjelentések kapcsán Toró hangsúlyozta: az RMDSZ által elkészített, az Európa Tanácsnak a kisebbségvédelmi keretegyezmény és a nyelvi charta romániai helyzetéről szóló jelentései nem lehetnek hitelesek akkor, amikor sok esetben épp az RMDSZ polgármesterei nem teljesítik a két dokumentum előírásait.

A románsággal való együttműködés kapcsán Toró úgy vélte, a nagy román pártok erdélyi képviselői a bukaresti nézeteket képviselik, ezért az erdélyi román regionalista kezdeményezéseket kell bátorítani, hogy megszülethessen az az erdélyi párt, amelyik aztán partnere lehet a magyar politikai erőknek.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria