Home » Hírek » Erdély » Történelmi esemény volt a Székelyek Nagy Menetelése

Történelmi esemény volt a Székelyek Nagy Menetelése

2013. 10. 29.
Megosztás:

1990 óta nem volt ilyen méretű megmozdulás, köszönet a szervezőknek, elsősorban az Székely Nemzeti Tanácsnak, és természetesen a tízezresével felvonuló résztvevőknek – hangzott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közös sajtóértekezletén.

„Nem túlzás történelmi pillanatnak nevezni a Székelyek Nagy Menetelését, amely után sem a román kormány, sem az Európai Unió képviselői nem maradhatnak közömbösek” – mondta Benedek Erika. A Néppárt Kovászna megyei elnöke hozzátette: „a százezres tömeg egyértelmű jelzést adott, hogy önrendelkezést akar, és a bukaresti politikusoknak be kell látniuk, hogy nem csak gazdasági fejlődés, de társadalmi béke sem lesz addig, míg meg nem valósul az egységes, önálló, autonóm Székelyföld.”

Történelmi esemény volt a Székelyek Nagy Menetelése

A sajtó képviselői felhívták Benedek figyelmét, hogy a Néppárt volt az egyetlen politikai szervezet, amely pártzászlókkal és bannerrel menetelt. „Egyesség nem volt, mert a Néppárt végig hangoztatta: szeretné, hogy minden szervezet vállalja fel identitását, de igaz, hogy az Székely Nemzeti Tanács kérte a pártszimbólumok mellőzését” – mondta Benedek Erika. A Néppárt országos vezetősége kitartott korábbi álláspontja mellett – mondta a megyei elnök, aki hangsúlyozta, hogy a pártok feletti összefogás volt a legnagyobb sikere a rendezvénynek, és ennek kell irányadónak lennie az Európai Parlamenti választásokon is.

Sánta Imre, az Erdélyi Nemzeti Tanács sepsiszéki elnöke kifejtette: az autonómiavitába be kell vonni a román lakosság képviselőit is. Ezért román és magyar értelmiségieknek Autonómia törekvések és nacionalizmus címmel nyílt konferenciát szerveznek november 16-án, Sepsiszentgyörgyön.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria