Home » Hírek » Erdély » Történetekből történelem: elkezdődött a 25. Tusványos

Történetekből történelem: elkezdődött a 25. Tusványos

2014. 7. 22.
Megosztás:

Az alapításnak emléket állító életfa megkoszorúzásával, filmvetítéssel, valamint múltidéző pódiumbeszélgetéssel vette kezdetét a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén, Tusványos. Az először 1990-ben megrendezett szabadegyetem ötletgazdái és alapítói a régi helyszínen, Bálványosfürdőn, tekintették át a nemzetpolitikai szempontból is kiemelkedő rendezvény közéletre gyakorolt hatásait.

Történetekből történelem: elkezdődött a 25. Tusványos

A Tusványos 20. évfordulójára állított életfa megkoszorúzását követően, sor került a rendezvény idei mottóját is tartalmazó Történetekből történelem – Tusványos 25 éve című film levetítésére a bálványosi Grand Hotel rendezvényteraszán. A Történelmet írtunk: negyedszázados a bálványosi folyamat címmel megrendezett beszélgetésen jelen volt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke, David Campanale alapító, a BBC munkatársa, Szabó Miklós orvos, a szabadegyetem egyik ötletgazdája, valamint Sántha Attila költő. Az alapítók közül Németh Zsolt felhívta a figyelmet a bálványosi folyamat alapgondolatainak jelen idejű aktualitására, a meghívottak pedig egyetértettek abban, hogy az Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiváljává fejlődött rendezvény fontos helyszíne a nemzetiségek közötti párbeszédnek, valamint a nemzet- és aktuálpolitikai kérdések megvitatásának. Mindezek mellett Tusványos jó lehetőséget biztosít arra is, hogy informális keretek között, a „rövidnadrágos politizálás” szellemében, nemzetstratégiai problémákra keressenek megoldást a meghívott közjogi személyiségek, művészek és értelmiségiek.

A vasárnapig tartó fesztiválon, a magyarországi közéleti személyiségek mellett, az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos- és területi vezetői is részt vesznek a közügyeket érintő kerekasztal-beszélgetéseken. A 25. Tusványos részletes programkínálata ide kattintva érhető el.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria