Home » Hírek » Országos » Továbbra is az autonómia a megoldás!

Továbbra is az autonómia a megoldás!

2018. 4. 12.
Megosztás:

Mint ismeretes, a bukaresti képviselőház ismét leszavazta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott, a székelyföldi területi autonómia részletes statutumát tartalmazó törvénytervezetet. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége elfogadhatatlannak tartja a bukaresti döntéshozók elzárkózását a valós társadalmi és gazdasági problémákra tényleges megoldásokat kínáló autonómiatervezetnek még az érdemi vitájától is. Mi továbbra is valljuk: a békés együttélés megteremtésének, valamint nemzeti identitásunk és kultúránk megtartásának egyetlen törvényi záloga a belső önrendelkezés elvén alapuló autonómia.

Különösen aggasztónak tartjuk a képviselőház döntését egy olyan pillanatban – a centenárium évében –, amikor nem a zsigeri elutasításnak, hanem a román—magyar párbeszédnek lenne ideje. Úgy tűnik, Románia vezetői még nem értik: az erdélyi magyarság autonómiaigénye a lehető legerősebb lojalitási nyilatkozat, melyet Románia mellett tehetünk, ráadásul az önrendelkezés nagyban hozzájárulhat az ország stabilitásának és gazdasági fellendülésének megteremtéséhez is. A törvénytervezet ellen szavazó képviselőházi honatyák elutasító szavazatukkal azt jelezték: Románia nem csak olyan európai értékeket és gyakorlatot utasít el, mint a nemzeti közösségek önigazgatási joga, hanem a demokrácia lényegét jelentő, közös dolgainkról szóló, érdemi vitát is. Meggyőződésünk, hogy a Székelyföld sajátos közigazgatási jogállása nemcsak a székelyek, hanem Románia teljes népességének közös érdeke.

A mostani szavazás ellenére is fenntartjuk: minden rendelkezésünkre álló törvényes eszközzel fel fogunk lépni önrendelkezési törekvésünk sikerre vitelében, s ebben számíthatunk – az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagpártjaként – nemzetközi támogatóinkra is.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria