Home » Hírek » Országos » Udvarhelyszék: több mint 10 000 ellenőrzött regisztráció

Udvarhelyszék: több mint 10 000 ellenőrzött regisztráció

2018. 2. 24.
Megosztás:

Ölvedi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi elnöke és Lőrincz Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki elnöke közös sajtótájékoztatót tartottak február 22-én az anyaországi választásokat megelőző regisztrációs folyamat eddigi helyi eredményeiről, ugyanakkor szó esett a levélszavazatok begyűjtésének folyamatáról is.

Udvarhelyszék: több mint 10 000 ellenőrzött regisztráció

„Udvarhelyszéken 2017 őszétől több mint 10000 regisztrációt ellenőriztünk le, ugyanakkor közel 1600 új regisztrációt is végeztünk. Ez a szám folyamatosan nő, egyre több a szavazni kívánó magyar állampolgár” – közölte Lőrincz Árpád, a Néppárt udvarhelyszéki elnöke. A 2018-as magyarországi országgyűlési választásokon minden olyan magyar állampolgár részt vehet, aki a korábbi választások során regisztrált, vagy az ez évi választás alkalmából kérte felvételét a választói névjegyzékbe. „Székelyudvarhelyen 5000 személy regisztrációját ellenőriztük le, ebből 700 személy esetében adatokat frissítettünk. Adatmódosulásnak nevezhető a házasságkötés, névváltoztatás, vagy lakcímváltozás következtében történő, a magyar lakcímkártyán szereplő adatok bármilyen változása” – nyilatkozta Ölvedi Zsolt. Az udvarhelyszéki regisztráció terepen is zajlik: vidéken a Néppárt tanácsosai, önkéntesek és a helyi közösségszervező emberek segítenek a regisztrációban – Szentegyházán például a Gyermekfilharmónia vezetője, továbbá Haáz Sándor és a helyi huszáregylet tagjai. 

A regisztráció március 24-ig tart Erdély-szerte, ezt követően a magyar állam postai úton elküldi a levélszavazatokat a regisztrált állampolgároknak. A levélszavazatok begyűjtésében és a szavazathoz tartozó azonosító nyilatkozat helyes kitöltésében az EMNT Demokráciaközpontok munkatársai, továbbá az Erdélyi Magyar Néppárt területi irodái, önkéntesei és tagjai is segítenek. A székelyudvarhelyi EMNT Demokráciaközpont hétfőtől–csütörtökig, 9 órától 16 óraig, valamint pénteken 9 és 15 óra között várj az érdeklődőket. 

A székelyudvarhelyi Néppárt a levélszavazatok megérkezése előtt tájékoztató kiadványt fog eljuttatni az udvarhelyszéki háztartásokba. A kiadványban a szavazással kapcsolatos információk mellett a levélszavazatok begyűjtésében segítő helyi kontaktemberek elérhetőségeit is feltüntetik. „Felhívjuk az udvarhelyszéki lakosok figyelmét, hogy semmiképp se bízzák szavazataikat olyan szervezetre, amely nem tudja önmagát igazolni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a román posta lassúsága miatt, inkább hozzák be szavazataikat irodáinkba, hogy voksaik időben megérkezhessenek a Nemzeti Választási Irodába” – hangsúlyozta Ölvedi Zsolt.

 

 


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria