Home » Hírek » Országos » Udvarhelyszék: több mint 15 000 levélszavazatot gyűjtött a Néppárt és az EMNT

Udvarhelyszék: több mint 15 000 levélszavazatot gyűjtött a Néppárt és az EMNT

2018. 4. 11.
Megosztás:

Sajtótájékoztatót tartott április 10-én Lőrincz Árpád, az Erdélyi Magyar Néppárt udvarhelyszéki elnöke és Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke az anyaországi országgyűlési választásokkal és az Udvarhelyszéken begyűjtött levélszavazatokkal kapcsolatban.

Udvarhelyszék: több mint 15 000 levélszavazatot gyűjtött a Néppárt és az EMNT

„Szeretném megköszönni az udvarhelyszéki magyar állampolgároknak, hogy éltek szavazati jogukkal és részt vettek a magyarországi országgyűlési választáson – ránk bízva levélszavazataik eljuttatását a csíkszeredai főkonzulátusra. Ugyanakkor köszönettel tartozom az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosainak és önkénteseinek, valamint a szentegyházi és székelyudvarhelyi EMNT Demokráciaközpontoknak emberfeletti munkájukért” — nyitotta meg a sajtótájékoztatót Lőrincz Árpád. A Néppárt udvarhelyszéki elnöke elmondta: annak ellenére, hogy a levélcsomagok késve érkeztek meg és kétharmadukat április 4-6. között kézbesítette a Román Posta, a két szervezet munkatársai és önkéntesei 15.263 levélszavazat begyűjtésében és leadásában segítettek Udvarhelyszéken. A sajtótájékoztatón elhangzott: ez a szám a két évvel korábbi magyarországi népszavazáshoz képest mintegy kétszerese az akkori 8.000 begyűjtött levélszavazatnak. Lőrincz Árpád szerint a Néppárt és az EMNT közös munkájának és mozgósításának köszönhető, hogy az Udvarhelyszéken felkeresett 17.000 személyből ilyen nagy mértékben vettek részt a választásokon. „Elmondható, hogy Székelykeresztúr és Szentegyháza lakosai közül kiemelkedően sokan szavaztak” – hangsúlyozta Lőrincz. A néppárti politikus kiemelte: a Néppárt és az EMNT Demokráciaközpontok hálózata és önkéntesei bebizonyították, hogy megbízható partnerei a magyar nemzetpolitikának.

„Az elmúlt nyolc év magyarországi kormányzati politikának köszönhetően Székelyföld és a székelyek egyre inkább részei a közös magyar nemzetnek. Udvarhelyszék és Székelyudvarhely országos szinten is kiemelkedően teljesített a levélszavazás során, és ez is azt bizonyítja, hogy az itt lakók felelősségtudata kimagasló” – jelentette ki Nagy Pál, majd hozzátette: az EMNT-re és a Néppártra bízott levélszavazatok száma messzemenően nagyobb lett volna, ha a levélcsomagok nem Bukarestben ragadnak, és időben eljutnak az őket kérelmezőkhöz. Az EMNT udvarhelyszéki elnöke felhívta a székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elkövetkező napokban térjenek be az EMNT Demokráciaközpontokba és tegyenek panaszt a levélcsomagok késése, vagy elmaradt érkezése miatt. Az így beérkezett panaszokból és bejelentésekből az EMNT és a Néppárt összesítést készít, amelyet eljuttat a Nemzeti Választási Irodához.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria