Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Új alkotmányra és új szövetségre van szükség

Új alkotmányra és új szövetségre van szükség

2014. 3. 17.
Megosztás:

Új alkotmányra és új szövetségre van szükségA romániai nemzeti közösségeket érintő alkotmánymódosítási javaslatok egy része még a parlamenti különbizottságban elbukott, a testület szűrőjén „átcsúszó” – a közösségi autonómia intézményrendszerére garanciát amúgy sem jelentő – módosításokat pedig az Alkotmánybíróság nyilvánította alkotmányellenesnek. Ezek a fejlemények immár nyilvánvalóvá teszik: az önmagát demokratikus jogállamnak tekintő Románia az egységes és homogén nemzetállamiság eszméjére hivatkozva visszautasít minden olyan jogállami kezdeményezést, amely a nemzeti közösségek tagjait kiemelné a másodrendű állampolgárok sorából és következetesen ellehetetleníti az érdekérvényesítés jogállami eszközeit.

Szomorúan állapítható meg, hogy a kis lépések politikáját követve az erdélyi magyar közösség bukaresti képviselete az utóbbi negyed évszázadban nem tudott áttörést elérni a közösségi érdekérvényesítésben. A titkos, konjunkturális egyezségek módszere, a kijárásos érdekérvényesítési út, a kamarillapolitika ismételten zsákutcának bizonyult, talán egyetlen tartós „eredménye” a politikai képviselet monopolhelyzetének megszilárdulása, de ez – amint látszik – nem elegendő sem az autonómia közjogi kereteinek megteremtéséhez, sem a többség és kisebbség viszonyának normalizálásához.

Gyökeres változásra van tehát szükség. Az erdélyi magyar politikai szervezeteknek el kell kezdeniük a tényleges és hatékony egyeztetéseket, amelyek végpontja csak a közösség lehető legszélesebb körű támogatását élvező hatékony együttműködés lehet. Ezt a különböző magyar politikai szervezeteket összefogó – nem szervezeti, hanem elvi és cselekvési – egységet kell megteremteni, amely egyrészt demokráciát és egyensúlyt hozna a közösségen belül, másrészt erős, egységes és legitim támogatottságú fellépést eredményezne a román állammal való kapcsolatban.

A közösségünket érintő alkotmánymódosítási javaslatok elvetése pedig azt jelzi: helyzetünk tartós rendezése a jelenlegi alkotmány keretei között nem lehetséges. Új alkotmányra van szükség, ehhez pedig új szövetség kell – a közösség és politikai képviselői, valamint az erdélyi magyar politikai szereplők között egyaránt.

Az Erdélyi Magyar Néppárt készen áll az egyeztetésre.

Toró T. Tibor,
az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria