Home » Hírek » Országos » Újabb pert nyert a Néppárt: nyelvi diszkrimináció a nagyváradi önkormányzatban

Újabb pert nyert a Néppárt: nyelvi diszkrimináció a nagyváradi önkormányzatban

2017. 9. 11.
Megosztás:

Egy 2013-ban indított próbaper zárult néppárti sikerrel, melynek értelmében a Legfelsőbb Bíróság is helyben hagyta az Országos Diszkriminációellenes Tanács véleményét, annak ellenére, hogy a nagyváradi önkormányzat minden lehetőséget megragadott a fellebbezésre. Következésképpen jogerősen is megállapításra került, hogy a nagyváradi önkormányzat honlapján nem szerepelnek magyarul információk, közlemények és formanyomtatványok, ezáltal pedig a magyar közösséget diszkriminálják. A Legfelsőbb Bíróság döntéséből az is kiderül, hogy a sértett felet – vagyis a nagyváradi magyarságot – kártérítés illeti meg.

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke, Menyhárt Gabriella ügyvéd és Molnár Csongor, a próbapert indító magánszemély sajtótájékoztatón számoltak be az ügy fejleményeiről. A Néppárti politikus elmondta: most, hogy kézhez kapták az ítéletet, újabb tárgyalásba kezdenek a városvezetőkkel az ügy megoldása érdekében, ha pedig ez sem vezet eredményre, úgy ismételten bírósághoz fordulnak a kártérítési összeg behajtásáért. Csomortányi ugyanakkor – az RMDSZ-es Pásztor Sándor által vezetett – Bihar Megyei Tanácstól is kért magyar nyelvű tájékoztatást, melyet még pénteken iktattak. A politikus elmondta, a Megyei Tanács esetében is súlyosan sérülnek a magyar közösség nyelvi jogai, így ha az intézmény nem talál megoldást, őket is beperelik.

A néppárti politikus a korábbiakban a Bihar megyei prefektúrához intézett egy kérvényt, amelyben további információkat kért a nemzeti szimbólumok, jelen esetben a nemzeti lobogó, helyes és törvényes használatáról. A kérvényre adott válasz határideje a mai napon, hétfőn, jár le. Mint ismeretes az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen, valamint az azt követő virágkarneválon a hatóságok megakadályozták egy magyar és egy árpádsávos zászló szabad használatát. A kérvény kapcsán Csomortányi elmondta: amennyiben határidőn belül nem kapnak választ, a prefektúra ellen is pert indítanak.

 

 

 

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria