Home » Hírek » Országos » Ülésezett a KMKF Szórvány-diaszpóra munkacsoportja

Ülésezett a KMKF Szórvány-diaszpóra munkacsoportja

2016. 11. 30.
Megosztás:

Az Országház épületében ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának Szórvány-diaszpóra munkacsoportja. A tanácskozáson - az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében - Burián Sándor, Arad megyei elnök vett részt.

A megjelenteket Révész Márius fideszes és Bangóné Borbély Ildikó szocialista parlamenti képviselők, a munkacsoport társelnökei köszöntötték, majd a jelenlévők olyan fontos nemzetpolitikai kérdésekre is kitértek, mint a csángóföldi magyarság helyzete, a tengeren túli magyar közösségek ügyei, valamint a Magyarság Házának elmúlt időszakos tevékenysége és jövőbeli tervei.

Burián Sándor beszámolt az erdélyi magyar szórványközösségek helyzetéről, a Székelyföldön kívüli erdélyi magyar lakta régiók rohamos elszórványosodásáról, valamint felhívta a figyelmet a szórványrégiókban tapasztalható drasztikus népességfogyásra is. Véleménye szerint e demográfiai katasztrófa megállításában nagyban segítene a kulturális autonómia széles körű kiterjesztése, valamint a magyar vállalkozások bevonzása az érintett régiókba. Burián sajnálatosnak nevezte, hogy az Erdélyben jelenleg is folyó választási kampányban már nem téma sem a területi sem a kulturális autonómia elérése.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria