Home » Hírek » Országos » Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága

Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága

2015. 11. 26.
Megosztás:

Lepsényi István  gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, a szakbizottság elnöke nyitotta meg aMagyar Állandó Értekezlet (Máért) Gazdaságfejlesztési és Önkormányzati Szakbizottsága hétfői budapesti ülését, a Magyarság Házában. Lepsényi István felvezetőjében hangsúlyozta, hogy a Magyar Kormány elkötelezett a határ menti régiók fejlesztésében, fontos cél, hogy a Kárpát-medence szintjén egységes gazdasági térség alakulhasson ki.

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszámolójában kiemelte, hogy az idei évben Magyarországon az oktatáspolitika kiemelt területe lett a szakképzés fejlesztése, így a határon túl is ezt a fejlesztési irányt kellett követni. A tematikus program keretein belül minden külhoni magyar régióban tangazdaságok és tanműhelyek átadására és fejlesztésére, átjárhatósági ösztöndíj létrehozására került sor. A tréningeknek, programoknak, konferenciáknak és a nyári továbbképzésnek köszönhetően több ezer diákot, pedagógust és szakembert sikerült megszólítani. A nemzetpolitikai államtitkár beszámolója végén elmondta, hogy szeretnék, ha a következő év tematikus programjával a külhoni magyar fiatal vállalkozókra tudnának koncentrálni, erről december 3-án hozza meg döntését a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése. Csite András a HÉTFA Kutatóintézet igazgatója bemutatta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közreműködésével végzett kutatás eredményeit, amely a külhoni magyar szakképzés helyzetét és kihívásait vizsgálta. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke megemlékezett az elmúlt hét kivételes eseményeiről, amelyek nagyban befolyásolják majd a térség jövőjét. Átadásra került Újvidéken az Európa Kollégium, így intézményes keretek között történhet fejlődés vajdasági értelmiségi köreiben. A Magyar Kormány pedig 50 milliárd forintos vajdasági gazdaságfejlesztési támogatásról hozott döntést, az öt éves időszakot felölelő program illeszkedik mind a szerb, mind a vajdasági és mind a magyar fejlesztési elképzelésekhez. Ez egy olyan volumenű fejlesztési támogatás, amelyre eddig nemzetpolitikai vonatkozásban még nem került sor – mondta Pásztor.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) képviseletében Mátis Jenő szakbizottsági tag vett részt az ülésen. A beszámolók és hozzászólások rendjén beszámolt az EMNT Demokrácia Központok által elvégzett tevékenységekről, az EMNT által szervezett nagy közösségi rendezvényekről. Javasolta, hogy a külhoni magyar kis- és közép vállalkozások, a vidéki családi vállalkozások és kisgazdák sikeres fejlődése érdekében terjesztődjön ki a növekedési hitel program az egész Kárpát-medencére. Ugyanakkor az EU-s források sikeres lehívásához szükséges önrész mikro hitel program keretében való megfinanszírozását is javasolta. 

Zatykó Gyula szakbizottsági tag, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviseletében javasolta az erdélyi falugazdász hálózat újraindítását, a határ menti együttműködések keretében mezőgazdasági termékek tárolására és feldolgozására alkalmas beruházások támogatását, és a szórványban élő magyarság szülőföldön való megmaradását elősegítő gazdasági beruházások kezdeményezését. Mindketten üdvözölték a vajdasági gazdaságfejlesztési támogatásról hozott döntést, és reményüket fejezték ki, hogy ez idővel az egész Kárpát-medencére is ki lesz terjesztve.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria