Home » Hírek » Országos » Ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

Ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

2018. 11. 27.
Megosztás:

A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK), a magyar ifjúság legmagasabb szintű közös fóruma, 2018. november 23-25. között a magyarországi Várgesztesen tartotta 35. rendes ülését, melyen a Minta Ifjúsági Szervezetet Tőkés Lehel ügyvezető alelnök képviselte.

Ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

A konferencia résztvevőit Rising Károlyné Várgesztes polgármestere, valamint Széles Csongor, az EMMI Ifjúságügyi Főosztályának vezetője köszöntötte. A MIK ülését követő szakmai napon felszólalt többek közt Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár is.

A Küldöttgyűlés programpontjainak átbeszélése után a jelenlévők, a MIK szokásához híven, zárónyilatkozatot fogadtak el. A Minta javaslatára, amelyet az erdélyi régió is felkarolt, két fontos pont került bele a zárónyilatkozatba:

  1. Elfogadhatatlannak tartjuk a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását. A MIK minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja az Erdélyi Református Egyházkerületet igazának megvédését. Határozott közös fellépésre szólítjuk fel a nemzetpolitika összes szereplőjét a hasonló esetek későbbi megelőzéséért.
  2. Érthetetlenül állunk a centenárium évében fokozódó romániai zászlóink és szimbólumaink használata ellen fellépő hatósági túlkapások előtt. Ugyancsak érthetetlen számunkra tagszervezetünk, az Erdélyi Magyar Ifjak alelnökének rendőrségi beidézése az EMI-táborban a történelmi Magyarországot ábrázoló pólót viselő, vagy Árpád-sávos zászlót lobogtató fiatalok listázásának ügyében. Felhívjuk az összmagyarság és a szomszédos államok figyelmét ezekre az ügyekre, kiemelve, hogy minden ilyen lépés tovább nehezíti a kapcsolatot a többségi társadalommal. A jogtiprások ügyében minden érintett magyar szervezet támogatására hívjuk fel a figyelmet.

A MIK következő ülését 2019 tavaszán Burgenlandban tartja.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria