Home » Hírek » Erdély » Utolsó esély a nagyváradi Emília malom megmentésére

Utolsó esély a nagyváradi Emília malom megmentésére

2014. 2. 18.
Megosztás:

Az egykori nagyváradi malomépület megmentésének utolsó esélye lehet az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete által a Megyei Művelődési Igazgatósághoz benyújtott sürgősségi beadvány, amelyben a Zárda utcai ipari műemlék besorolásának felülvizsgálatát kéri.

Az illetékes hatóság a törvény értelmében három nap alatt kell döntsön az Emília-malomként ismert épület sorsáról. Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei vezetője hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: nincsenek illúziói azzal kapcsolatosan, hogy ezúttal sikerül műemlékké nyilvánítatni az ingatlant, de nem nézheti tétlenül, ahogy eltűnik a kereken 130 éves malomépület. Ha nem sikerül megmenteni, akkor mindezért azok a szakhatóságok és intézmények lesznek felelősek – szám szerint hetet sorolt fel a néppárti vezető –, amelyek pont arra hivatottak, hogy megvédjék ezeket.

Utolsó esély a nagyváradi Emília malom megmentésére

Az Emília malom épületének lebontását 2011-ben kezdeményezte először a tulajdonos, de mivel az ingatlan a történelmi városközpont részét képezi, a kolozsvári regionális műemlékvédelmi bizottság nem adta meg rá az engedélyt – részletezte Csomortányi. Akkor a Sárközi Zoltán RMDSZ-es tanácsos által vezetett Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány kezdeményezte az épület védetté nyilvánítását, majd az érdekeltek nyomására meghátrált az ügy elől, és kérte a beadvány felfüggesztését. Mindeközben a tulajdonos már megkezdte az épület bontását, ami bűncselekménynek minősült. A Néppárt ekkor feljelentést tett a rendőrségen, választ azonban nem kaptak. Az utolsó akadály akkor gördült el, amikor az Állami Építésügyi Hivatal, majd az időközben átszervezett regionális műemlékvédelmi bizottság is megadta az engedélyt az ingatlan felszámolására, a művelődési minisztérium pedig nem foglalkozott a kérdéssel. Az épületet jelenleg is bontják, sőt a belőle származó évszázados téglák darabjait 60 baniért értékesítik.

Csomortányi István végezetül elmondta: az Emília malom ügye az állami műemlékvédelmi intézmények teljes inkompetenciáját mutatja, ami azért is szomorú, mivel számos más műemlék sorsa pecsételődhet meg emiatt. Példáként megemlítette a vasútállomás melletti repülőhidat és a volt remízépületet, amelyek könnyen juthatnak az Emília malom vagy az egykori sörgyár sorsára.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria