Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Választ kapott a Néppárt az Európai Polgári Kezdeményezés tervezetére

Választ kapott a Néppárt az Európai Polgári Kezdeményezés tervezetére

2014. 3. 17.
Megosztás:

 

Közlemény

Értékes választ kapott az Erdélyi Magyar Néppárt az Európai Bizottsághoz benyújtott Európai Polgári Kezdeményezés tervezetére

Közel nyolcvan nap várakozás és többszöri sürgetés után válasz érkezett az Európai Bizottságtól az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által március végén benyújtott európai polgári kezdeményezés tervezetére.

Amint azt hírül adtuk, a kezdeményezés tervezetét Szilágyi Zsolt alelnök, az Erdélyi Magyar Néppárt Kül- és Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője küldte el előzetes normakontrollra az Európai Bizottság illetékes szervéhez.

A Jogi Főosztállyal való konzultáció nyomán válaszában a Bizottság polgárokkal való kommunikációért felelős osztálya megerősíti: „A kisebbségekhez tartozó egyének védelme fontos az Európai Bizottság számára (...) Bár az Alapjogi Charta tiltja a valamely nemzeti kisebbséghez való tartozás alapján történő hátrányos megkülönböztetést, az Uniónak nincs általános hatásköre a kisebbségek ügyében, és különösképpen nincs egy kisebbség jogállásának elismerésére, valamint a kisebbség önrendelkezésére vagy autonómiájára vonatkozóan.”

Majd így folytatja: „Az Európai Bizottság aktívan támogatja a kulturális örökség megőrzésének elveit a kulturális együttműködés keretein belül és az erre irányuló konkrét kezdeményezések megvalósítása során, habár az Európai Uniónak nincs konkrét hatásköre ezen a területen. Az Uniónak (...) bátorítania kell a tagállamok közötti együttműködést, és szükség esetén támogatnia és kiegészítenie kell a tagállamok kezdeményezéseit. Az Európai Uniónak nincs döntéshozatali hatásköre a kulturális örökség védelmének terén.”

„Ezek alapján, elviekben úgy tűnik, nem létezik törvényes alap az önök által benyújtott kezdeményezés elfogadására” – vonja le a következtetést a válaszban a Bizottság polgárokkal való kommunikációért felelős osztálya, hozzátéve azt, hogy természetesen „ez az álláspont sem a Bizottságot, sem pedig a kezdeményezőt hivatalosan nem kötelezi, a véleményezés pusztán tájékoztató jellegű.”

Az Európai Bizottságtól érkezett választ Szilágyi Zsolt alelnök, aki az Erdélyi Magyar Néppárt küldöttségének élén éppen a FUEN brixeni (Dél-Tirol, Olaszország) kongresszusára indult, a következőképpen értékelte:

„A válaszlevél 78 nap várakozás után született meg. A tény, hogy az Európai Bizottság Jogi főosztályának két és fél hónapra volt szüksége ebben a témában egy választ adni, azt jelzi, hogy jó helyen kopogtatunk, az általunk beadott szöveg pedig éppen hogy súrolja a lécet.

Nem kívánok a válasz belső logikai ellentmondásaival foglalkozni, de aláhúznám azt, hogy míg mi a tervezett polgári kezdeményezésünkkel arra kérnénk az Uniót, hogy fogadjon el egy uniós kisebbségvédelmi egyezményt, addig a válaszlevélben arra kaptunk választ, hogy az Uniónak nincs kompetenciája az önrendelkezés és az autonómia ügyében. Ez utóbbit eddig is tudtuk...

A beadványunkra érkezett válasz, és az ezzel kapcsolatos tapasztalat mindenképpen fontos, ugyanis hónapok óta egyeztetünk szakértőkkel, nemzetközi jogászokkal ez ügyben, de nem jutottunk egyértelmű következtetésre, mi lehet az, ami jó eséllyel átjuthat a Bizottság szűrőjén. Ezért a Bizottság válasza önmagában értékes, ugyanis hozzásegít ahhoz, hogy továbblépjünk, a tapasztalatot pedig megosszuk mindenkivel, aki hasonló kezdeményezésen dolgozik.

Továbbra is valljuk azt a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács által elfogadott elvi álláspontot, hogy az Európai Polgári Kezdeményezést csakis kárpát-medencei és európai összefogással lehet sikerre vinni.”

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria